Ekonomija

Zar već ne idemo u dobrom pravcu? Šef delegacije EU: Srbiji su potrebne reforme

Beogradski glas (Beta) – Srbija je u poslednjih godinu dana napredovala u postizanju makroekonomske stabilnosti i obezbedjivanju uslova za privredni rast, ali mora da ubrza reforme u nekim oblastima, pre svega u javnim nabavkama, zaštiti konkurencije i slobodi medija, kazao je danas šef Delagacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

“Srbija, ako želi da nastavi evrointegracije, treba da sprovodi reforme koje joj EU sugeriše da bi bila u mogućnosti da iskoristi potencijale koji mogu da obezbede rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od sedam odsto”, rekao je Fabrici u Privrednoj komori Srbije (PKS) na predstavljaju godišnjeg izveštaja EU o Srbiji.

On je istakao da dobri makroekonomski pokazatelji Srbije, smanjenje javnog duga, budžetski suficit i stabilna inflacija, stvaraju uslove da ove i narednih godina rast BDP-a bude od tri do četiri odsto.

“Srbija treba da ima liberalnu ekonomiju u demokratskom društvu, a za to je potrebno da se ubrzano radi u oblasti vladavine prava, u čemu je Srbija nedovoljno napredovala”, istakao je Fabrici i dodao da će EU nastaviti da pomaže Srbiji da brže napreduje u svim oblastima.

Ukazao je da je slab napredak učinjen u reformi državnih preduzeća i u borbi protiv korupcije.

“Javne investicije su i dalje nedovoljne, posebno u oblasti koje mogu da značajno doprinesu privrednom rastu, poput usluga i infrastrukture”, kazao je Fabrici.

Ocenio je da poslovna zajednica Srbije integrisana u EU na čije tržište plasira 67 odsto ukupnog izvoza, a da je 75 odsto stranih direktnih investicija u Srbiji iz EU.

Predsednik PKS Marko Čadež je rekao da je Srbija u poslednjih godinu dana napravila značajan napredak u poboljšanju poslovnog okruženja, što su prepoznali i investitori iz EU.

“Velike kompanije iz EU su prepoznale Srbiju kao mesto gde mogu da se osećaju sigurno, gde mogu da nadju kvalifikovane radnika i odakle mogu da izvoze u svet”, kazao je Čadež.

Naveo je da je od marta prošle godine u Srbiji počelo da posluje 40 kompanija iz EU koje su investirale više od 400 miliona evra i zaposlile 19.000 ljudi.

Čadež je rekao da je od 2012, kada je Srbija postala kanditat za članstvo u EU, privreda Srbije povećala izvoz 86,3 odsto, pri čemu je izvoz u EU udvostručen, sa 5,4 milijardi na 10,9 milijardi evra.

“Izvoz usluga iz Srbije je povećan 94 odsto, sa 3,1 milijardu na šest milijardi”, rekao je Čadež i dodao da su strane direktne investicije povećane sa jedne milijade na 3,5 milijardi evra, od čega su 2,1 milijardi investucije iz EU.

Privreda Srbije je u tom periodu, kako je istakao, značajno poboljšala poslovene rezultate, što se vidi iz podatka da su ukupni gubici 2012. godine bili 87 milijardi dinara, a u 2018. je dobit iznosila oko 500 milijardi dinara.

Čadež je rekao da su predlozi privrede, na kojima zajedno radi sa predstavnicima vlasti, da se poboljša zakonodavni okvir za javne nabavke i zaštitu konkurencije.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x