Politika beogradski glas
Ekonomija

“Zakon kojim se produžava radni vek do 70. godine stavlja građane u podanički položaj”

Beogradski glas (Beta) – Sindikat “Sloga” je ocenio da je inicijativa za izmenu Zakona o radu po kojoj bi se mogao produžiti radni vek zaposlenog u Srbiji do navršenih 70 godina života, za one koji to žele po sopstvenom zahtevu, političkog, a ne ekonomskog karaktera.

“Zameramo što se i ovaj predlog radi u totalno zatvorenoj atmosferi, na seminarima u Crnoj Gori, bez kvalitetne rasprave i stručnog mišljenja široke javnosti u Srbiji gde će zakon biti primenjivan”, navodi se u sapštenju tog sindikata.

Inicijativa o izmeni Zakona o radu dali su nedavno stručnjaci na savetovanju u Budvi, a njihov je predlog da zaposleni ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom.

Sindikat “Sloga” smatra da će od takvih izmena Zakonu o radu “najveću korist imati pojedinci iz velike kleptokratske mašinerije koja je na rukovodećim mestima u javnim i državnim preduzećima”.

“Srbija se ozbiljno suočava sa gubitkom kvalitetne i stručne radne snage gotovo u svim tržišnim sferama, a težnja većine mladih koji završavaju neke od stručnih škola je da po završetku odu u države gde se još uvek može pristojno zaraditi i živeti od svog rada”, istakla je “Sloga”.

Dodaje se da bi Vlada i Skupština Srbije trebalo da se bave problemima poput povećanje plata i podizanja standarda građana, ” a ne donošenjem još jednog u nizu oktroisanog zakona koji većinu građana ove zemlje stavlja u podanički položaj”.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x