Politika beogradski glas
Ekonomija

„Zakon kojim se produžava radni vek do 70. godine stavlja građane u podanički položaj“

Beogradski glas (Beta) – Sindikat „Sloga“ je ocenio da je inicijativa za izmenu Zakona o radu po kojoj bi se mogao produžiti radni vek zaposlenog u Srbiji do navršenih 70 godina života, za one koji to žele po sopstvenom zahtevu, političkog, a ne ekonomskog karaktera.

„Zameramo što se i ovaj predlog radi u totalno zatvorenoj atmosferi, na seminarima u Crnoj Gori, bez kvalitetne rasprave i stručnog mišljenja široke javnosti u Srbiji gde će zakon biti primenjivan“, navodi se u sapštenju tog sindikata.

Inicijativa o izmeni Zakona o radu dali su nedavno stručnjaci na savetovanju u Budvi, a njihov je predlog da zaposleni ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom.

Sindikat „Sloga“ smatra da će od takvih izmena Zakonu o radu „najveću korist imati pojedinci iz velike kleptokratske mašinerije koja je na rukovodećim mestima u javnim i državnim preduzećima“.

„Srbija se ozbiljno suočava sa gubitkom kvalitetne i stručne radne snage gotovo u svim tržišnim sferama, a težnja većine mladih koji završavaju neke od stručnih škola je da po završetku odu u države gde se još uvek može pristojno zaraditi i živeti od svog rada“, istakla je „Sloga“.

Dodaje se da bi Vlada i Skupština Srbije trebalo da se bave problemima poput povećanje plata i podizanja standarda građana, “ a ne donošenjem još jednog u nizu oktroisanog zakona koji većinu građana ove zemlje stavlja u podanički položaj“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!