Politika, Beogradski glas
Ekonomija

Tone zlata za kraj „zlatnog doba“

Piše: Branislav Krivokapić

Begradski glas – Čime je Jorgovanka Tabaković zaslužila platu od 5.000 evra ako nije sama shvatila da je kucnuo čas za povećanje zlatnih rezervi, već je na tu ideju došao, a ko bi drugi, multipraktik s Andrićevog venca? Zar je moguće da je kriza oko Irana, sukobi oko „Huaveja“, pa čak ni poplave u Oklahomi, nisu ponukali da trezor sa zlatnim polugama sa postojećih 20 ojača barem na 30 tona? Zar pored svih poslova kojima se danonoćno bavi, predsednik mora da računa koliko u zlatu košta sigurnija budućnost države u okolnostima potencijalno negativnih kretanja na finansijskim tržištima i tržištima nafte, bakra, čelika itd?

Nije ona nestručna, samo je pokvarena, kaže Šešelj, konstatujući da je Tabakovićeva doktorirala na Fakultetu za uslužni biznis Univerziteta „Edukons“ iz Sremske Kamenice, na kom je diplomu stekao i Toma Nikolić. Ali nisu u pitanju stručnost ili karakter, već jednostavno nedostatak slobodnog vremena. Od nekoga ko 24 sata dnevno, 365 dana u godinu, predano radi na zaštiti bankarskog lobija, ne može se očekivati da pomno prati i razvoj sofisticiranih tehnologija koje prete da iz korena promene ljudsku civilizaciju. Ali zato je tu onaj što na brdu makar malo stoji, vizionar kome je kristalno jasno da dometi plagirane napredne inteligencije ubrzano blede i da će u svom drugom, trećem, najkasnije četvrtom mandatu, umesto sa Đukama, Marjanima i Vazduplohovima, sve više morati da komunicira sa veštačkom inteligencijom.  

Zato naš inicijator povećanja zlatnih rezervi s pažnjom prati sukob između Silikonske doline i Vlade SAD oko korišćenja veštačke inteligencije u vojne svrhe, kao i protest zaposlenih u „Guglu“ zbog umešanosti ove kompanije u program Pentagona koji koristi veštačku inteligenciju za analizu video-snimaka i preciznije napade dronovima. Jer taj je protest mnogo važniji od protesta radnika Pošte! Pa zamislite da jednog dana, umesto starleta sa veštačkim dudama i Al Pućino usnama, ministarskim kabinetima šefuju roboti! Ili da, daleko bilo, umesto Boška Obradovića i sličnih spodoba koje uz pomoć vodokotlić dželata i manijaka s motornom testerom kontinuirano destabilizuju državu, o aktivnostima protesta „1 od 5 miliona“ odlučuje nekakav Hal, poput onog iz Kjubrikove „Odiseje u svemiru“!

Srećom, Srbija ima prijatelje. Poput princa prestolonaslednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Mohameda bin Zajeda el Nahjana, koji je ocu naše nacije savetovao da čuva mir jer je „u vreme veštačke inteligencije besmisleno da se s nekim bijete“. Samo budala ne bi poslušala ovakav savet, a šeikov učenik nije budala i zna da će za 20 godina, kada on bude u zenitu, postojati mašine koje će imati snagu milion puta veću od ljudskog, pa i od njegovog uma, veštačka inteligencija će potpuno pregaziti internet, a s njim i jadnu srpsku opoziciju od koje neće ostati ni tvit na kamenu. Zato je mir dragocen, a dragocenost se najbolje čuva u zlatnim polugama.

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 11. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!