Ekonomija

Sumnja na afričku kugu svinja u Srbiji, zabrana uvoza u BiH i Severnu Makedoniju

Beogradski glas (Beta) – U Srbiji oboljenje svinja – afrička kuga još nije zvanično potvrđeno i čekaju se rezultati analiza, rečeno je danas u Ministarstvu poljoprivrede za portal Agrosmart. BiH i Severna Makedonija zabranile uvoz svinjeskog mesa iz Srbije.

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja (OIE) objavila je danas upozorenje da je Srbija zemlja za koju se sumnja da na njenoj teritoriji postoji afrička kuga, od kojeg uginu sve zaražene svinje.

„Naša obaveza bila je da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrdjena“, kazali su u Ministarstvu poljoprivrede.Dodali su da se i dalje čekaju rezultati iz laboratorije iz Madrida, referentne za Evropsku uniju u toj oblasti.

„Čim rezultati stignu, biće objavljeni“, naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Na sajtu OIE može se videti da su slučajevi za koje se sumnja da je u pitanju afrička kuga registrovani na ukupno četiri mesta u Srbiji.

U Rabrovcu kraj Mladenovca je od 24 pregledane sumnjive svinje bolest potvrdjena kod jedne, navodi Agrosmart (agrosmart.net).

Dodaje se da je u dva odvojena slučaja oboljenje potvrdjeno i u Velikoj Krsni kraj Mladenovca, gde su pronadjene ukupno četiri obolele životinje, dok je u Kusadaku kod Smederevske Palanke od 64 sumnjiva slučaja, bolest potvrdjena kod dve svinje.

U svim slučajevima radilo se o životinjama koje se drže u dvorištu, piše Agrosmart.

Dodaje se da je do sada neškodljivo uklonjeno 114 životinja i podseća da protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina. Bolest se ne prenosi na druge vrste životinja ni na ljude.

Uzročnik bolesti je virus, a simptomi su gubitak apetita, povišena temperatura, crvenilo kože, pobačaji, potištenost, nesigurnost pri hodu, otežano disanje, kašalj, povraćanje i krvavi proliv.

Bolest se brzo širi i uzrokuje velike ekonomske gubitke. Virus se prenosi kontaktom bolesnih sa zdravim svinjama, kontaminiranom hranom, vodom i prostirkom, inficiranim krpeljima, odećom, obućom, kontaminiranim predmetima, opremom, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.

BiH i Severna Makedonija zabranile uvoz svinjeskog mesa iz Srbije

BiH je privremno zabranila uvoz domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda od njih iz Srbije, kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je danas da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

„Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge“, navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi „sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge“.

Severna Makedonija je danas takođe zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedoniije, ta odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Od petka je na snagu stupila i obaveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizovoda i preradjevina i neće se puštati u promet pre dobijenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarstku medicinu.

U Severnoj Makedoniji, prema Agenciji za hranu i veterinarstvo, nema afričke svinjske kuge, situacija se pažljivo prati, a preventivne mere su podignute na maksimalni nivo.

Uvoz svinja i svinjskog mesa iz Srbije je zabranila i Bosna i Hercegovina.

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Afrička svinjska kuga je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja danas je stavila Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!