Ekonomija

Somovi evra

Piše: Branislav Krivokapić

Beogradski glas – Među preostalim zemunskim boemima prepričava se anegdota prema kojoj su predstavnici Srpske radikalne stranke od pesnika i kantautora Vlade Kanića svojevremeno tražili dozvolu da njegovu pesmu „Pustite me iz ćelije“, koja opisuje teskobu gastarbajterskog života u Norveškoj, u prerađenoj varijanti koriste kao himnu protestnih mitinga na kojima su radikali zahtevali oslobađanje iz zatvora u Hagu njihovog lidera Vojislava Šešelja. Ali autor legendarnog „Kućerka u Sremu“nije hteo ni da čuje. Kafanske sveznalice sa Zemunskog keja tvrde da ga nije polakomila ni ponuda sa celih pet nula predvođenih malenom dvojkom. Naravno u evrima.

Otprilike toliko novca presvučeni radikali koji vode Grad Beograd potrošili su za nastupe izvođača na dočeku Nove godine ispred Doma Narodne skupštine. Prema pisanju medija, zvezda večeri Lepa Brena inkasirala je 45.000, ortak Mlađana Dinkića Kiki Lesandrić i grupa „Piloti“ 20.000, a ostali izvođači od 1.200 (di-džej Đuka) do 18.000 evra. Odlukom gradskih očeva pare poreskih obveznika „zaslužili“ su izvesni Cobi (11.000 evra), Senidah (12.000), Sara Jo (6.000), Gazda Paja i Vuk Mob (po 5.000).  

Kakva vlast, reklo bi se, takvi i izvođači. Ali ne grešimo dušu! Ne samo da su bili znatno štedljiviji nego prethodnih godina, kada su Bregoviću platili 65.000, Aci Lukasu 50.000, a Bajagi 44.000 evra, naprednjaci su na primeru estrade pokazali kako će u praksi izgledati od vođe najavljena politika ubrizgavanja sveže krvi. Zalud su zluradi đilasovci Brenin evergrin „Sitnije, Cile, sitnije“doživeli kao aluziju na skoru promenu vlasti, a Kikijev stiskavac „Leto je bilo kad si otišla“kao potvrdu da kazaljke samo što se nisu poklopile. Ništa od toga. Kao kad su Romanu pitali šta će biti kad poraste, a ona je odgovorila „biću vel’ka“, razornom kreativnošću, scenskim i estetskim efektima kakvih se ne bi postideo ni duet Martinović‒Rističević, mlade snage su pokazale da se ovde ništa ne može dogoditi van Bebinog scenarija. Preračunao se jedino Gazda Paja sa svojim hitom „Soma evra“.

Iz potpuno banalnih razloga, samo zato što nekoliko sati pred nastup nije gledao nijedan od TV kanala s nacionalnom frekvencijom, mlađani reper Pavle Bošković, alijas Gazda Paja, ostao je uskraćen za informaciju da će, prema najavi predsednika države, prosečna plata u Srbiji biti 900, a ne 1.000 evra. I to tek 2025. godine, a ne sada i odmah, za šta se u svojoj pesmi zalaže Pajče. Prema izvorima „Beogradskog glasa“ bliskih Andrićevom vencu, predsednik ne samo da se nije naljutio na Paju već mu se njegova računica dopala, pa je Zavodu za statistiku naložio da uradi novu procenu rasta prosečne zarade u skladu sa Gazdinom projekcijom. Predsednik je čak, tvrdi naš izvor, spreman da Paji oprosti duet sa Karleušom, koja, poznato je, ne voli Cecu, koja, takođe je poznato, voli Vučića, možda ne kao Mila (za Novu godinu pevala u Budvi), ali svakako ne manje nego što je volela Koštunicu.

Ako vam, kojim slučajem, ovolika količina koincidencija deluje posprdno, setite se šta je bilo za vreme prethodne vlasti. Ako je Boris Tadić mogao da kafeniše sa Darkom Rundekom, nije li logično da Bane Krstić peva na jubilejima naprednjaka, čiju politiku, raskoračenu između zvanične statistike i realnog života, najbolje sažimaju stihovi „ko te ima, taj  te nema“. Uostalom, ako se prolongira na 2025, moguće je da je Gazda Pajina projekcija preciznija od predsednikove. Samo da Jorgovanka, sad kad je proglašena za najboljeg guvernera na svetu, a uoči izbora, još malo ojača dinar. Leteće somovi evra brže od letećih automobila.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x