Ekonomija

Penzionerska krađa teška milijardu evra

Piše: Branislav Krivokapić

Beogradski glas (Beta) – Penzioneri sa primanjima do 34.000 dinara bili su veoma zbunjeni kada su na januarskom čeku pročitali isti iznos kao u oktobru 2018, a ispod njega, pod stavkom „razno“, cifru povećanja od pet odsto. Pojedini među njima presavili su tabak i zatražili objašnjenje od „najstarijeg dnevnog lista na Balkanu“. I objašnjenje je stiglo. Elem, dragi penzioneri, vaša će penzija ostati na tom nivou do novembra, do kada važi Vladina uredba o isplati tzv. uvećanja uz penziju, a ako u tom periodu bude usvojena nova formula za usklađivanje, prvo naredno povećanje dobićete na iznos iz oktobra 2018, bez dodavanja stavke pod „razno“, koja ne ulazi u obračun.

I tako je konačno jedan medij pod kontrolom vlasti progovorio o tome kako se manipuliše penzionerskom populacijom. Doduše, poštenije bi bilo da su o tome pisali jesenas, kada je izmenama Zakona o PIO Vlada prigrabila diskreciono pravo da povećava penzije samo delu korisnika. Ovako, izbegavši precizno objašnjenje uredbe o „uvećanju uz penziju“, obmanuli su čitaoce, pa im tek sada, retroaktivno, valjda da manje boli, saopštavaju da je stavka „razno“ zapravo šifra za „više nego ikada“ koje će, koliko sutra, biti ukinuto.

Ali i takvo objašnjenje je delimično. Jer penzije su poslednji put povećane za pet odsto decembra 2017. Tokom 2018. nije bilo povećanja, što se vidi po vrednosti opšteg boda na osnovu kog se računa iznos penzije, a koja je, prema podacima Fonda PIO, ostala nepromenjena – 772,31 dinar. Ukidanjem zakona o umanjenju svi penzioneri su sa isplatom za oktobar 2018. dobili iznos koji im po zakonu pripada, što je vlast perfidno predstavila kao veliko povećanje, iako se radi samo o vraćanju oduzetog. A da bi laž o iznosima „većim nego ikada“ imala jače dejstvo usvojena je uredba o isplati „uvećanja uz penziju“ od pet odsto svima čija su primanja do 34.003,91 dinar, a takvih je 1.286.347 ili 74,9 odsto. U toj grupi je penzionerima sa penzijama do 26.643,75 dinara (1.020.284 ili 59,4 odsto), za koje nije važio zakon o umanjenju, isplaćeno „uvećanje uz penziju“, dok je onima čija je penzija u rasponu od 26.643,75 do 34.003,91 dinar (266.063 ili 15,5 odsto) prvo vraćeno umanjenje, a potom na taj iznos isplaćen dodatak pod „razno“. Jasno je, dakle, da povećanje nije dobio niko, što potvrđuje i pisanje prorežimskog dnevnika pomenuto na početku teksta.

Ukidanje diskrecionog prava Vlade da isplaćuje „uvećanje uz penziju“ i hitno usvajanje nove formule za usklađivanje penzija predstavlja društveni i fiskalni prioritet u 2019. godini, stav je Fiskalnog saveta. Polazeći od iskustva zemalja EU, među kojima samo Irska i Litvanija nemaju jasno definisane formule za usklađivanje penzija, Savet je predložio pet mogućih modela. No, koji god model da se primeni, imajući u vidu demografske trendove (očekivani porast broja starijih od 65 godina za četiri, a smanjenje broja radno aktivnih za deset odsto) i skroman privredni rast, prostor za usklađivanje nije veliki. Otuda je vrlo verovatno, a čini se i realno, da se, ukoliko Vlada usvoji novu formulu, penzije krajem godine povećaju u manjem procentu nego u decembru 2017. Kako će se to odraziti na penzionere kojima se isplaćuje dodatak pod „razno“? Ukoliko, na primer, povećanje bude četiri odsto, penzioner koji prima 20.000 dinara i pod „razno“ još hiljadarku, ubuduće će primati 20.800 dinara, dakle 200 dinara manje. Pa i da povećanje bude šest odsto, budući da se stavka pod „razno“ ukida, ovaj će penzioner dobiti 21.200 dinara ili svega 200 dinara više nego sada. U oba slučaja, čak i da je najzagriženiji naprednjak, ovaj će se penzioner osetiti prevarenim, što bi za vlast moglo biti prilično neprijatno.

No, iskustvo sa funkcionisanjem aktuelnog režima uči nas da u takvim situacijama na scenu stupa Robin Hud sa Andrićevog venca, najverovatnije s kombinacijom nekakve formule za usklađivanje i diskrecionog prava Vlade da novac za penzije deli kome, kada i koliko hoće. A uz pomoć režimskih medija ta će papazjanija biti predstavljena kao nastavak politike „više nego ikada“. Politike koja je – kroz dejstvo zakona o umanjenju, uskraćivanje prava na povećanje onima čija je penzija veća od 34.003,91 dinar (takvih je 428.805) i smišljeno održavanje vrednosti opšteg boda na nivou iz decembra 2017, zbog čega će svi koji su do penzije stigli 2018. i 2019. imati trajno manju penziju – od penzionera do sada otela najmanje milijardu evra. Ili više nego ikada.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač