Ekonomija

Nejednakost alarmantno raste: 1 odsto Amerikanaca poseduje 30 biliona dolara!

Beogradski glas – Iako samo jedna od mnogobrojnih statističkih dokaza koji pokazuju ozbiljnost američke nejednakosti, nedavno objavljena analiza veoma slikovito je pokazala da je jedan procenat Amerikanaca stekao bogatstvo od 21 biliona dolara od 1989. godine, dok je 50 odsto građana izgubilo 900 milijardi dolara.

Met Brunig, osnivač istraživačkog centra „People’s Policy Project“, nedavno je javnosti prezentovao podatke pod nazivom „Distributivni finansijski računi“, koje su objavile Federalne rezerve. Podaci pokazuju da jedan procenat američke populacije poseduje gotovo 30 biliona dolara imovine, dok 50 odsto stanovništva poseduje manje od ničega, što znači da su njihovi dugovi veći od vrednosti imovine koju poseduju.

Bruning naglaša da je nejednakost raspodele bogatstva značajno porasla tokom poslednjih 30 godina.

„Između 1989. i 2018. godine najbogatiji su povećali svoju ukupnu neto vrednost za 21 biliona dolara. Siromašnija polovina Amerikanaca je u istom periodu ostvarila pad neto vrednosti za 900 milijardi dolara“, napisao je Bruning.

„Nalazimo se u ogromnoj krizi“, bila je reakcija senatorke Pramile Džajepal na analizu Bruninga.

„U ovoj zemlji imamo najgoru nejednakost od 1920-ih“, napisala je Džajepal na Tviteru. „Tri najbogatije osobe u Americi imaju toliko bogatstva koliko i siromšnijih 50 odsto Amerikanaca.“

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!