Ekonomija

MMF: Takse dovele do povećanja cena na Kosovu, posebno prehrambenih proizvoda

Beogradski glas (Beta) – Takse na uvoz iz Srbije i BiH dovele su do povećanja potrošačkih cena na Kosovu, poručila je Stefani Ebl ispred misije Međunarodnog monetarog fonda (MMF) koja je završila posetu Prištini, objavio je danas portal Kossev.

Po oceni misije MMF-a, velika povećanja plata i zaposlenosti u javnom sektoru na Kosovu u kombinaciji sa eventualnim socijalnim beneficijama, dovelo bi do značajnih fiskalnih troškova, što predstavlja pretnju za dalji razvoj privatnog sektora.

Misija MMF-a bila je u poseti Prištini od 12. do 18. juna sa ciljem razgovora o ekonomskim kretanjima i ekonomskoj perspektivi Kosova.

Ebl je izjavila da je ključan izazov za kosovsku ekonomiju postizanje rasta na osnovu izvoza i jačanja privatnog sektora.

„Takse na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine dovele su do povećanja potrošačkih cena, posebno prehrambenih proizvoda, što je uticalo na domaćinstva sa nižim primanjima i oslabilo spoljni tekući račun“, kazala je Ebl.

Prema njenim rečima, razvoj privatnog sektora na Kosovu ometaju i „socijalne beneficije o kojima se raspravlja, koje sa sobom nose značajne fiskalne troškove“, kao što su rano penzionisanje za policiju ili preterano izdašne beneficije za roditeljsko odsustvo, ali i predloženo povećanje minimalne zarade koje bi daleko premašilo produktivnost i kretanje plata.

„Vlasti moraju da nastave sa restruktuiranjem javnih preduzeća, da podstaknu primenu visoko-kvalitetnih investicija finansiranih od strane donatora, da ubrzaju reforme obrazovnog sistema, ojačaju vladavinu prava i poslovnu klimu, kao i da unaprede odavno zakasnele reforme u sitemu isplata za ratne veterane kako bi oslobodili prostor u budžetu namenjen potrošnji u cilju rasta“, preporučila je Ebl.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 11. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!