Ekonomija

Mali: Stigle četiri neobavezujuće ponude za Komercijalnu banku

Izvor: Tanjug

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da su stigle četiri neobavezujuće ponude za privatizaciju Komercijalne banke koje će biti otvorene u utorak, 10. septembra.

Danas je istekao rok za dostavljanje neobavezujućih ponuda, a Mali kaže da se i računalo da će biti dostavljene četiri ponude.

Prema pisanju medija, za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji do sada su interesovanje pokazali Raiffeisen banka, AIK banka srpskog biznismena Miodraga Kostića, NLB banka i američko-evropski konzorcijum kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank.

Vlada Srbije je postigla dogovor o otkupu 34,58 odsto akcija Komercijalne banke od manjinskih akcionara – Evropske banke za obnovu i razvoj i Međunarodne finansijske korporacije, saopštio je EBRD, a objavila brokerska kuća Momentum.

Posle te transakcije, država će posedovati 83,23 odsto običnih akcija banke i to će joj omogućiti da u tekućem privatizacionom procesu potencijalnim investitorima ponudi kompletan paket akcija u banci.

„Nije to naša odluka, to je zahtev od međunarodnih institucija. To je ugovor koji je potpisan još 2011. godine, da kroz tu takozvanu prodajnu opciju, te strane institucije mogu da izađu iz Komercijalne banke. Oni su još prošle godine najavili svoj izlazak, ne zbog toga što je banka loša, već zbog toga što je po njihovim pravilima, neki broj godina ima, koliko oni mogu da ostanu vlasnici u nekoj banci. I mi ćemo našu obavezu isplatiti. Dakle, ne kupujemo mi, nego oni prodaju, a mi moramo to da platimo“, kazao je Mali.

Ponude će biti otvorene u utorak, 10. septembra.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
0 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
trackback
Ne postoji nijedan valjan ekonomski razlog koji je u interesu građana Srbije za prodaju Komercijalne banke nekoj stranoj banci... | OPOZICIJA

[…] Mali: Stigle četiri neobavezujuće ponude za Komercijalnu banku […]

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!