Ekonomija

Iako su Arapi dobili najplodniju zemlju budzašto, sistemi za navodnjavanje nezavršeni, a cena zakupa – tajna

Izvor: Insajder

Poljoprivredna kompanija Al Ravafed Srbija, u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, poslovala je tokom prethodne godine sa gubitkom većim od dva miliona evra. Podaci iz finansijskog izveštaja za 2018. pokazuju da ova kompanija nije izvršila ugovorne obaveze koje se odnose na ulaganje u sisteme za navodnjavanje, ali se iz izveštaja ne vidi da li je i u kojoj meri Al Ravafed izvršio obavezu plaćanja nadoknade državi Srbiji za korišćenje vojnog poljoprivrednog zemljišta u Karađorđevu.

Iako je reč o javnom dobru, odnosno parcelama u vlasništvu države kojima je upravljalo Ministarstvo odbrane, iz ovog ministarstva u odgovoru Insajderu navode da su podaci o tome koliko je arapski investitor 2018. godine platio za korišćenje 3.500 hektara poljoprivrednog zemljišta u Karađorđevu, poslovna tajna.

Zanimljivo je da je isti odgovor Ministarstvo imalo i tokom prve dve godine poslovanja Al Ravafeda u Srbiji. Prema istraživanju Insajdera, tokom tog perioda, a suprotno ugovorenim obavezama, Al Ravafed za državno zemljište u Karađorđevu u početku nije plaćao ništa.

Kompanija koja je na srpsko tržište ušla još 2014. godine, retroaktivno je izvršila uplate za korišćenje ovih parcela tek 2017. Ministarstvo koje se sada poziva na ugovorom garantovanu tajnost podataka, tada je novinarima Insajdera dostavilo informacije o iznosu plaćene nadoknade.

Ti podaci su pokazali da je za prve tri godine tokom kojih je ovo zemljište obrađivala kompanija Al Ravafed, zarada države od zakupa bila i do šest puta manja od prihoda koje je na istim tim parcelama država ostvarivala pre dolaska arapskog investitora.

Do zemljišta bez licitacije, uz protivljenje stručnih službi

Podsetimo, na osnovu međudržavnog sporazuma sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Vlada Srbije je 2014. potpisala ugovor s arapskom kompanijom Al Ravafed. Osnovano je preduzeće Al Ravafed Srbija, u kojoj arapski partner ima 80 odsto, a država Srbija 20 odsto vlasništva. Investitoru je po povlašćenim uslovima, bez licitacije prodato ili dato u zakup više od 10.000 hektara najplodnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.

Al Ravafed je, između ostalog, dobio na korišćenje oko 3.500 hektara zemljišta u Karađorđevu za koje je, prema ugovoru, u obavezi da isplaćuje Ministarstvu odbrane 20 odsto od godišnjeg profita ostvarenog na tim parcelama.

Prema istraživanju Insajdera ovakav aranžman je sklopljen uprkos protivljenju stručnih službi Ministarstva odbrane koje su upozoravale da je nedopustivo da naknada za korišćenje zemljišta zavisi od profita investitora. Sektor Ministarstva odbrane za materijalne resurse dao je još krajem 2013. mišljenje da je neophodno utvrditi fiksnu nadoknadu jer bi u slučaju da Al Ravafed ne ostvari planirani profit i “naš prihod bio ravan nuli”.

U sisteme za navodnjavanje uloženo 2,5 puta manje novca od ugovorenog

Uprkos najavama zvaničnika da će poslovni aranžman države sa kompanijom Al Ravafed iz UAE, dovesti do procvata srpskog agrara, upošljavanja lokalnih poljoprivrednika i višestruko većih prinosa, ispostavilo se da firma Al Ravafed Srbija posluje sa gubicima, duguje dobavljačima, kasni u izvršenju ugovornih obaveza.

Prema podacima iz poslednjeg finansijskog izveštaja firma je tokom 2018. poslovala sa gubitkom od oko dva miliona evra i dugovima većim od 50 miliona evra.

Iako je prema ugovoru, Al Ravafed bio u obavezi da do 2017. završi ulaganje u sisiteme za navodnjavanje, ta investicija još uvek nije završena što se takođe vidi iz napomena finansijskog izveštaja za prošlu godinu.

Dok je ugovorom predviđeno da u sisteme za navodnjavanje arapski investitor mora da uloži oko 19 miliona evra, podaci iz finansijskog izveštaja pokazuju da je Al Ravafed na njihovu izgradnju do sada potrošio dva i po puta manje od ugovorene sume, odnosno tek 7,5 miliona evra.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Miki Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Miki
Guest
Miki

Normalno, mi sve dajemo za dzabe. Ne bi to trebalo tako da se radi. Takvu praksu radimo samo mi i jos dve zemlje iz okruzenja. Umesto da se sacuva zemlja, a zatim da se obezbedi dodatni novac da se radi na toj najplodnijoj zemlji, mi sve suprotno. Sigurno se mnogi pitaju, odakle novac da bas Srbija radi na tom zemljistu. Evo, reci cu Vam ja. Povecaj akcize na alkohol i cigarete, stavi dodatni porez za strane banke, kladionice i kazina, pa cemo da vidimo. Evo, https://sr.casino.guru/ izvestava da online kazina u regionu zaradjuju vise desetina miliona eura svake godine. To isto vazi i za kladionice…To s emora iskoristiti i samim tim spreciti da najplodnija zemlja ide u ruke arapa

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 04. 12. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!