Ekonomija

Fiskalni savet traži povlačenje: Novim zakonom penzijski sistem u Srbiji bio bi kao u Severnoj Africi i Bliskom Istoku

Beogradski glas (Beta) – Fiskalni savet je negativno ocenio predložene izmene zakona o penzijama i invalidskom osiguranju, kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi Srbije daje diskreciona mogućnost da isplaćuje „novčano uvećanje“ uz penziju.

„Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija ugrozila bi predvidljivost, koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka“, navodi se u ocenama Fiskalnog saveta o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invaldiskom osiguranju, koje je to nezavisno telo dostavilo Skupštini Srbije.

Predlog Fiskalnog saveta je da Vlada Srbije povuče zakonske izmene, kako se ne bi urozio „jedan od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Srbiji“.

Iako se, prema oceni Fiskalnog saveta, predloženim izmenama opravdano ukida zakon o privremenom smanjenju penzija do kraja septembra ove godine, izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju neće omogućiti povratak na regularno funkcionisanje penzijskog sistema već će dovesti urušavanja njegove predvidljivosti i integriteta.

„Suštinu problema čine dve ključne predložene promene sistema – ukidanje formule i davanje diskrecione mogućnosti Vladi da odlučuje o uskladjivnju penzija i isplaćivanju ‘novčanog uvećanja’ uz penziju“, naveo je Fiskalni savet.

Predlogom zakona, kako se ističe, de facto se ukida formula za uskladjivanje penzija i Vladi se daje diskreciono pravo da „propisima kojima se uređuje budžet i budžetski sistem“ odlučuje o uskladjivanju penzija „do dostizanja finansijske održivosti sistema penzijskog i invalidskog osiguranja“.

Fiskalni savet je naveo da se u Predlogu zakona, a ni u pratećim materijalima, ne definiše šta se podrazumeva pod pojmom finansijske održivosti.

„Preostaje jedino da se zaključi da finansijska održivost predstavlja ravnotežu uplaćenih doprinosa i isplaćenih prava iz penzijskog osiguranja“, ocenio je Fiskalni savet i naveo da bi to u praksi moglo da znači davanje trajne nadležnosti Vladi Srbije da diskreciono odlučuje o uskladjivanju penzija.

Dominantna evropska praksa je, kako je navedeno, da se penzije uskladjuju prema formuli koja predstavlja kombinaciju kretanja cena, zarada i privrednog rasta, a to je bila ustaljena praksa i u Srbiji, tokom prethodnih decenija.

„Napuštanje jasne i objektivne formule za uskladjivanje penzija bi se negativno odrazilo na predvidivost penzijskog sistema i stvorilo bi dodatnu nesigurnost kod radnika koji uplaćuju doprinose, ali nisu u mogućnosti ni da okvirno znaju kako će se kretati njihova buduća penzijska primanja, niti da planiraju prihode za starost“, naveo je Fiskalni savet.

Ukoliko namera zakonodavca nije bila da se ukine formula za uskladjivanje penzija, neophodno je kako je istakao Fiskalni savet, amandmanima promeniti tu formulaciju i propisati da se, na primer, Vladi daje mogućnost da interveniše samo u slučajevima ugrožene stabilnosti.

Dodaje se da su takve intervencije moguće kada su izdvajanja za penzije iz budžeta osetno iznad 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i kada redovno uskladjivanje prema propisanoj formuli ne bi bilo ekonomski održivo.

„Za razliku od nekih ranijih situacija velikog jaza izmedju ekonomskih mogućnosti sa jedne i društvenih očekivanja sa druge strane, uspešno sprovodjenje fiskalne konsolidacije stvorile su budžetske mogućnosti da se usvoji formula za uskladjivanje koja bi bila i ekonomski održiva, a to je da se rast penzija uskladjuje sa rastom cena i BDP preko dva odsto“, predložio je Fiskalni savet.

Ističe se da bi se na taj način izašlo u susret zahtevima penzionera.

Fiskalni savet je odbacilo i predloženu izmenu zakona da u „uslovima postojanja fiskalnog prostora“ vlada diskreciono može odlučivati o uslovima, visini i dinamici isplate „novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju“, a za to se godišnje odredjuju sredstva do 0,3 odsto BDP.

Taj predlog je, kako je ocenio Fiskalni savet, „problematičan i kontraproduktivan jer bi davanje mogućnosti Vladi da diskreciono, bez objektivnih i sistemskih kriterijuma, uvećava pojedine penzije, mimo ranije uplaćenih doprinosa na kojima decenijama funkcioniše sitem penzijskog i invalidskog osiguranja u Srbiji, urušilo sistem i podrilo poverenje koje je generacijama izgradjivano“.

Fiskalni savet je naveo da mere socijalne politike treba da se sprovode na sistemski uredjen način, a ne preko „novčanog uvećanja uz penziju“, i preporučio Vladi Srbije da „legitimne socijalne ambicije implementira na sistemski način putem izmene obuhvata i iznosa minimalne penzije“.

Predlog zakona sadrži i unapredjenja tehničke prirode, poput efikasnijeg mehanizma za obračun penzije prilikom penzionisanja i efikasnije razmene i čuvanja relevantnih podataka, koja, po oceni Fiskalnog saveta, nisu sporna.

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pokušava se da, kako je istakao Fiskalni savet, „adresira“ i problem neopravdanog dodeljivanja beneficiranog radnog staža koji je „identifikovala“ Državna revizorska institucija (DRI).

„Državni revizor je zaključio da je beneficirani radni staž kod državnih organa obesmišljen jer se odredjuje prema statusu i položaju, a ne prema težini posla i uslovima rada zbog neodgovornosti resornih ministarstava i neadekvatnog angažovanja Ministarstva rada“, navedeno je u oceni Fiskalnog saveta.

Predlog zakona, kako je istakao Fiskalni savet, propisuje resornim ministarstvima rok od 18 meseci da donesu nedostajuće metodologije i klasifikacije koje će obezbediti da se beneficirani radni staž zaista odobrava samo u opravdanim slučajevima, izuzetno teških i stresnih radnih mesta.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x