Politika beogradski glas
Ekonomija

„Evro je zamka, svim zemljama Evrozone bilo je bolje pre uvođenja te valute“

Izvor: Fajnenšal tajms

„Evozona je greška jer je svim zemljama članicama bilo mnogo bolje pre uvođenja evra. Sada je neophodno da svim članicama bude ponuđen mehanizam za izlazak“, ocenio je guverner mađarske Narodne banke Đerđ Matolksi. 

Mađarska nije članica Evrozone, dakle, još uvek nije proglasila evro za zvaničnu valutu, već i dalje koristi forinte. S druge strane, 19 od 28 zemalja članica Evrozone prihvatil su evro za zvaničnu valutu. Guverner Đerđ Matolksi izjavio je nedavno za Fajnenšel tajms da veruje da će zemlje Istočne Evrope poput Češke, Poljske, pa i Mađarske, imati problema kada budu pristupili Evrozoni.

– Došlo je vreme da se izađe iz evro-zamki, rekao je Matolksi.

Nazvavši evro „štetnom dogmom“ nije se složio sa stavom da je Evrozona sledeći logičan korak Mađarske, ali i svake druge članice EU.

– Iako je prošlo skoro dve decenije od pojavljivanja evra, većina preduslova koji moraju biti ispunjeni tokom stvaranja globalne valuta, kao što su ministar finansija Evrozone, budžet koji pokriva najmanje 15-20 posto BDP-a Evrozone, još uvek nedostaju, kaže Matolksi.

U korenu ideje o evru je Francuska želja da spreči nemačku dominaciju Evropom. Naime, francuski predsednik Miteran nagovorio je nemačkog kancelara Kola da se odrekne nemačke marke u korist evra kako bi došlo do „ujedinjenja evropskih zemalja“. 

– Obojica su pogrešili. Sada imamo evropsku Nemačku, a ne nemačku Evropu kako je planirano, evro nije uspeo da spreči „nemačku silu“. Ali, i Nemačka je upala u „evro zamku“, previše dobro da bi bilo istinito, dodao je mađarski guverner.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač