Ekonomija

Dosta je bilo: Evropski sud pravde naložio bankama da obeštete građane zadužene u švajcarcima

Beogradski glas (Beta) – Evropski sud pravde doneo je, povodom zahteva suda iz Poljske, presudu o kreditima u švajcarskim francima iz koje proizilazi da nacionalni sudovi ne smeju popunjavati praznine uzrokovane ništavim odredbama ugovora izmedju banaka i građana, saopštio je danas Pokret Dosta je bilo (DJB).

To znači, kako je navedeno u saopštenju, „da je stav Vrhovnog kasacionog suda Srbije da se krediti u švajcarskim francima smatraju kreditima u evrima sa izmišljenom kamatom u suprotnosti sa ovom presudom Evropskog suda pravde, a samim tim ne postoji ni osnov da država obešteti banke, kako je to propisano nedavno donetim Zakonom o konverziji“.

DJB je podsetio da je mnogo pre donošenja Zakona o konverziji upozoravao državu da je taj zakon protivustavan, da štiti interese banaka na račun države i svih gradjana.

„Ova presuda potvrdjuje upozorenje DJB i ostavlja sumnju da su ljudi iz vrha vlasti u dosluhu sa bankama, očekujući ovakvu odluku Evropskog suda pravde, požurili kako bi teret sa banaka svalili na državu i gradjane“, naveo je DJB i dodao da iz presude Evropskog suda pravde jasno proizilazi da su „banke dužne u potpunosti obeštetiti prevarene gradjane koji su se zadužili u švajcarskim francima i da ne postoji osnov da država obeštećuje banke“.

DJB  je najavio da će podneti inicijativu Ustavnom sudu za utvrdjivanje neustavnosti Zakona o konverziji i pozvao Vladu Srbije da obustavi isplatu obeštećenja bankama iz budžeta „po problematičnom Zakonu o konverziji i da se suštinski, a ne samo deklarativno, pridržava evropskih vrednosti kada treba da zaštiti prava svojih gradjana“.

Zatraženo je da Nacionalna korporaciju za osiguranje stambenih kredita odmah raskine sve ugovore o osiguranju kredita u švajcarskim francima, jer su oni u suprotnosti sa praksom Evropskog suda pravde i ratifikovanim Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x