Ekonomija

Brnabić: Pad nezaposlenosti nije posledica iseljavanja građana u inostranstvo

Beogradski glas (Beta) – Premijerka Srbije Ana Branbić je procenila da će se ispuniti projektovani privredni rast od 3,5 odsto u ovoj godini jer je u trećem kvartalu bio 4,7 odsto.

„U drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti je bila 10,3 odsto i najniža od 1995. godine, a mislim da ćemo treći kvartal završiti sa jednocifrenom nezapolenošću“, rekla je Brnabić.

Ona je odgovorila onima koji tvrde da je pad nezaposlenosti posledica iseljavanja građana u inostranstvo, i rekla da nezaposlenost nije opala zbog emigracije, već da je zaposlenost od 2014. godine porasla sa 42 odsto na 49,2 odsto.

Brnabić je govorila o radu Vlade u sferi vladavine prava i investicijama koje „nisu radno-intenzivne jer nam trebaju jači izvori rasta, zasnovani na znanju i inovacijama“, da je donet niz zakona za osnivanje „start-ap preduzeća“ i da je porez na dobit od intelektualne svojine tri odsto, a za druge delatnosti 15 odsto.

Istakla je da je za osam meseci ove godine priliv od izvoza IT usluga vredeo 913 miliona evra, a od izvoza poljoprivrednih proizvoda 728 miliona evra.

Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević rekao je da Vlada planira da unapredi radno-pravno zakonodavstvo, posebno u agencijskom zapošljavanju.

On je kazao da je u toku izrada strategije za smanjenje iseljavanja i povratak onih koji su otišli, a naredne godine će se doneti i akcioni plan.

U toku je reforma Nacionalne službe za zapošljavanje radi dokvalifikacije radne snage, predloženi zakon o agencijskom zapošljavanju „koji će u isti položaj staviti sve radnike“ uskoro stiže u Skupštinu Srbije, a Đorđević je rekao i da je pojačan inspekcijski nadzor „rada na crno“.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač