Društvo

Zastrašivanje novinara brine Evropu

Beogradski glas

Priredila: D. Bg. Pušonjić

Beogradski glas – U poslednje tri godine stalno opada broj prijava protiv Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, konstatuje Evropska komisija (EK) u četvrtom i poslednjem odeljku Poglavlja 23 koji se odnosi na osnovna prava. Taj dokument (tzv. Non-paper, tj. podsetnik) stigao nam je minulog novembra, nije formalno-pravno obavezujući, ali će iz njega jednoga dana verovatno izrasti pravni akt čija će sadržina morati biti ispoštovana.

EK beleži da je u Srbiji izabran nov zaštitnik građana, ali da kasnimo sa poboljšanjem zakona koji reguliše njegov rad. „O izveštajima zaštitnika građana, poverenika za zaštitu podataka i poverenika za ravnopravnost raspravljali su skupštinski odbori, međutim, već treću godinu Narodna skupština nije raspravljala o njima na plenarnom zasedanju i nije podnela zaključke na razmatranje Vladi“, zapaža EK.

MUP i Javno tužilaštvo razvili su metodologiju za istraživanje mučenja koja su počinili policijski službenici, a sprovode se redovne inspekcije da se „fizičko ograničavanje i izolacija u psihijatrijskim ustanovama primenjuju u skladu sa pravilima“. Uveliko traju građevinski radovi u nekoliko zatvora, u duhu strategije za smanjenje preopterećenja zavoda za izvršenje krivičnih sankcija.

Kasni i usvajanje novog zakona o zaštiti podataka: iako je poverenik predložio nacrt zakona, „zakonodavni proces je znatno odložen“. Poverenik i dalje nema dovoljan broj saradnika.

Kada je reč o slobodi izražavanja i medijima, Srbija nastavlja da se suočava sa značajnim izazovima u pogledu uspostavljanja povoljnog okruženja za pluralistički medijski prikaz“, navodi EK i apostrofira značaj primene medijskog zakonodavstva, transparentnosti vlasništva i finansiranja privatnih medija, državnog finansiranja medija i sufinansiranja medijskih sadržaja. Potrebno je jačanje nezavisnosti regulatornih tela, kapaciteta i mandata. Prijavljeni napadi na novinare i zastrašivanje novinara i dalje zabrinjavaju. Priprema se nova medijska strategija. Javno tužilaštvo i nezavisna udruženja novinara održali su sastanke i razmenili informacije o sprovođenju sporazuma o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara. Komisija za istraživanje ubistava novinara nastavila je sa radom, ali napreduje sporo. EK očekuje „nultu toleranciju“ prema pretnjama novinarima i navodi da su „brojne zainteresovane strane iznele tvrdnje da se fiskalne inspekcije nesrazmerno koriste kako bi se vršio ekonomski pritisak na medijske kuće“. REM treba da obezbedi potpunu primenu propisa koji predviđaju da se svim kandidatima tokom predizbornih kampanja obezbedi jednak pristup medijima.

Ceo tekst pročitajte u PDF izdanju na strani 13.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač