Društvo

Suđenje Milutinu Jeličiću Jutki: Podrška za Mariju Lukić

Beogradski glas (Beta) – Aktivistkinje Mreže žena protiv nasilja održale su ispred Ministarstva pravde skup podrške Mariji Lukić iz Brusa, u najpoznatijem pravnom procesu prijavljenog seksualnog nasilja protiv bivšeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutke, za koje se treće po redu ročište održava u Osnovnom sudu u Kruševcu.

Rukovodilac službe za žrtve Viktimološkog društva Srbije Jasmina Nikolić je na konferenciji za novinare rekla da je skup podrške namenjen i svim žrtvama seksualnog nasilja i pozvala žene koje su imale takav problem da se obrate nekoj od 29 organizacija za zaštitu prava žena u Srbiji.

„Ženske organizacije su se okupile da skrenu pažnju javnosti na sve češće slučajeve seksualnog nasilja i uznemiravanja i da pruže podršku ženama koje su imale ovo iskustvo i koje su progovorile ili koje nisu progovorile. Tu smo da im pokažemo da nisu same i da ženama koje su javno progovorile čestitamo na hrabrosti“, kazala je Nikolić.

Ona je rekla da mali broj žena prijavljuje seksualno uznemiravanje ili nasilje i zbog straha i pretnji.

„Naš osnovni cilj je da damo podršku ženama i da zatražimo od države da nasilnici u sudskim procesima koji su krenuli dobiju kazne prema zakonu. Teško je u jednoj maloj sredini gde se svi znaju ustati protiv lokalnih moćnika i biti posle toga izložen napadima i osudima sredine“, rekla je Nikolić.

Ona je u ime ženskih organizacija protiv nasilja pozvala državu, odnosno pravosudne organe, da do kraja odrade svoj posao i navela da se skupovi podrške Mariji Lukić, koja je optužila tadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutku za seksualno uznemiravanje, održavaju danas i u Kruševcu, Smederevskoj Palanci i Nišu.

Okupljene aktivistkinje Mreže žena protiv nasilja nosile su transparente „Zahtevam da budem zaštićena od seksualnog uznemiravanja“, „Tražimo pravdu za Mariju Lukić i za sve žene sa iskustvom seksualnog nasilja“, „Nisi sama“ i „Verujem ti“.

Odluku o premeštanju slučaja Marije Lukić iz Brusa u Kruševac doneo je Vrhovni kasacioni sud. Sudjenje Milutinu Jelačiću Jutki, koje je počelo pre 20 meseci do sada je imalo posledicu da je pod pritiskom javnosti u aprilu ove godine dao ostavku na funkciju predsednika opštine Brus koju su odbornici na sednici Skupštine opštine usvojili bez glasanja.

Lukić je optužila tadašnjeg predsednika opštine Brus Milutina Jelačića Jutku, kome je tada bila sekretarica, da je seksualno uznemiravao, izmedju ostalog, i tako što joj je poslao oko 15.000 neprimerenih poruka. Još nekoliko žena iz opštinske administracije optuživalo je Jutku za seksualno uznemiravanje, ali je postupak pokrenut samo u slučaju Marije Lukić.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač