Društvo

Sudije napustile javnu raspravu o izmeni Ustava zbog uvreda Čedomira Backovića

Beta/TV N1 – Više tužilačkih i sudijskih udruženja napustilo je danas u Novom Sadu javnu raspravu o nacrtu izmena Ustava o pravosuđu zbog istupa pomoćnika ministra pravde Srbije Čedomira Backovića, prenela je danas TV N1.

Javnu raspravu napustili su članovi Konventa, Udruženja tužilaca, Društva sudija Srbije, Udruženja tužilačkih i sudijskih pomoćnika i Advokatske komore Vojvodine.

Kako je za N1 rekao Milan Antonijević, direktor Komiteta pravnika za ljudska prava, Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde, je izneo mnoštvo uvreda i stvari koje su sudije okarakterisale kao pretnje.

„Zbog toga smo odlučili da napustimo skup jer on ne predstavlja ni pokušaj javne rasprave i u suprotnosti je sa onim što je stajalo u obavezama u akcionom planu za Poglavlje 23 (u pristupnim pregovorima sa EU). Svi odgovori koje smo čuli na postavljena pitanja pokazali su nepoštovanje i struke i civilnog društva“, rekao je Antonijević.

Rasprava je prekinuta pošto je Backović Konvent nazvao „nekom vrstom Centralnog komiteta“ i nakon što predstavnici pomenutih udruženja nisu dobili odgovore o njegovom poslednjem istupu na TV N1 i drugim stavovima.

„Ovo danas pokazuje nipodaštavanje i pokušaj da se jednoumlje iz Ministarstva pravde nametne struci, da se zakloni iza građana i da se zaista ne uđe ni u kakvu raspravu o predloženim rešenjima“, rekao je Antonijević.

On je dodao da to ipak više liči na lični obračun pomoćnika ministra pravde sa sudijama i tužiocima, nego na stav Ministarstva pravde.

Posle izlaska iz sale predstavnika više tužilačkih i sudijskih udruženja rasprava je nastavljena.

Backović: Suština uspostavljanje nezavisnog, ali odgovornog pravosuđa
Čedomir Backović, pomoćnik ministra pravde Srbije, izjavio je danas da su amandmani na delove Ustava o pravosuđu predloženi u skladu sa evropskim standardima Venecijanske komisije i da je njihova suština da se uspostavi nezavisnost pravosuđa i njegova odgovornost.

„Njihova suština je da se sa jedne strane uspostavi nezavisnost pravosuđa, a sa druge strane njegova odgovornost, što će građanima omogućiti da im se u sličnim situacijama slično sudi i na efikasan način“, rekao je Backović na okruglom stoli o radnom tekstu izmena Ustava Srbije.

Backović je odbacio kritike koordinatora radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 23 (u pristupnim pregovorima sa EU) Milana Antonijevića u pogledu održavanja novog kruga javnih rasprava i predloženih ustavnih amandmana, navodeći da je cilj javnih rasprava da zainteresovani daju mišljenja i usmenim putem.

Aleksandar Martinović, predsednik Odbora Skupštine Srbije za ustavna pitanja i zakonodavstvo i šef poslaničke grupe SNS-a, istakao je da će Ministarstvo pravde kada su u pitanju predloženi ustavni amandmani u skupštinskoj većini naići na pouzdanog partnera za razgovor o njima i podršku.

„Apsolutno se ne slažem sa onima koji misle da je ustavnim amandmanima uspostavljena prevaga zakonodavne i izvršne vlasti nad sudskom. To apsolutno nije tačno, ja čak mislim da su i Skupština i Vlada izgubile značajan deo ingerencija kada je u pitanju izbor sudija i tužioca i njihov rad“, naglasio je Martinović.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač