Društvo

„Stanje je neodrživo, ukoliko se ne preduzmu radikalne mere građane neće imati ko da leči“

Beogradski glas (Beta) – Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije uputio je danas Vladi Srbije zahtev za povećanje plata, tako da prosečna plata bude u visini prosečne potrošačke korpe za koju sada rade više od 45 dana.

„Stanje je neodrživo, zaposleni su plaćeni ispod svakog nivoa i ukoliko se ne preduzmu radikalne mere, građane neće imati ko da leči, niti da pruža usluge socijalne zaštite“, upozorava Sindikat u zahtevu premijerki Ani Brnabić i ministrima finasija Siniši Malom i zdravlja Zlatiboru Lončaru.

Sindikat navodi da su od 2014. od 2018. godine plate u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nominalno povećane za 7,06 odsto, dok po zvaničnim statističkim podacima, inflacija 2014 2017. iznosi više od devet odsto.

„Plate su 2018. godine realno manje u odnosu na pre smanjenja 2014. godine“, piše Sindikat i navodi da je plata medicinske sestre nešto viša od 35.000 dinara, lekara 63.000, administrativnih radnika tek nešto više od minimalne zarade 28.000, negovateljice 25.000, a čak šest grupa poslova u zdravstvu i socijalnoj zaštiti nema ni minimalnu zaradu.

Prosečna plata u zdravstvu 45.759 dinara

Zaposleni u zdravstvu su 2014. godine imali prosečnu platu od 45.759 dinara koja je bila viša od proseka u Srbiji. U 2017. godini prosečna plata u zdravstvu je bila ispod proseka i iznosila 44.492 dinara.

„Da bi zaradili za prosečnu potrošačku korpu u 2017. godini, zaposleni u zdravstvu su morali da rade više od mesec i po dana, a zaposleni u socijali daleko više“, piše u tekstu.

Za kupovinu jedne potrošačke korpe u 2017. godini bilo je potrebno 1,56 prosečnih zarada.

Sindikat podseća da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić više puta rekao da je stanje u državnom budžetu znatno bolje od očekivanog, odnosno u suficitu, i najavio da će zaposlenima u javnom sektoru biti značajno povećana plata.

„Mišljenja smo da bi se poboljšanjem uslova rada, povećanjem broja izvršilaca i ukidanjem zabrane zapošljavanja, kao i uvećanjem plata na predložen način, sprečilo dalje urušavanje zdravstva i socijalne zaštite i egzodus zaposlenih. Čekali smo pet godina, vremena za čekanje više nema“, navodi Sindikat.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!