Društvo

Stanari nezadovoljni radom profesionalnih upravnika

Beogradski glas (Beta) – Dosadašnja iskustva sa funkcijom profesionalnog upravnika pokazuju da stanarima uglavnom nisu jasne stavke navedene u računima koje im oni isporučuju za usluge, navodi se u analizi koju je objavio portal Demostat.

Kućnim savetima je bolje rešenje da izaberu predsednika iz svojih redova jer je to daleko jeftinija i učinkovitija opcija, ocenjuju eksperti u izjavama za taj portal.

“Naš mentalitet nije takav da bi takva vrsta upravljanja zgradama u Srbiji bila održiva. U razvijenim zemljama funkcija profesionalnog upravnika ima svoju primenu i značaj, medjutim, kod nas je situacija sasvim drugačija”, rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić. 

On je ocenio da je stanarima daleko isplativije i bolje da nadju predsednika kućnog saveta iz svojih redova jer će na taj način i troškovi održavanja zgrade u kojoj žive biti niži.

“Ako želi da popravi status i da poboljša usluge profesionalnih upravnika država mora da donese niz propisa kojima bi bila jasno definisana uloga i obaveze kako profesionalnih upravnika”, naveo je Savić.

Nesporazumi i nerazumevanje u upravljanju zgradama dovode i do incidenata, ukazao je Demostat. Tako je u prvoj polovini 2018. godine profesionalna upravnica zgrade u naselju Stepa Stepanović u Beogradu Tatjana Strugar dobijala anonimne pretnje u kojima je od nje traženo da se povuče sa te pozicije, dok profesionalni upravnik zgrade u beogradskom Učiteljskom naselju Milorad Nikolić tvrdi da je u junu teško povredjen u fizičkom nasrtaju stanara na njega.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x