Društvo

Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, godišnje ode 51.000 uglavnom mladih ljudi

Izvor: Fonet

Podaci Evropskog statističkog zavoda pokazuju da Srbiju mesečno napusti više od 4.000 ljudi, a godišnje 51.000, uglavnom mladih ljudi, a Studija Fondacije Fridrih Ebert pokazuje da mladi kao razlog odlaska iz zemlje navode ekonomske razloge, a od nedavno i „pesimistično viđenje budućnosti srpskog društva“.

Studija navodi da bi neke konkretne mere države mohle biti profesionalno usavršavanje kroz programe koje bi sufinansirala ili stipendirala država, podršku razmeni i saradnji sa kolegama u inostranstvu, bolja dostupnost visokog obrazovanja i usavršavanja za mlade iz socijalno ugroženih grupa, zaštita ravnopravnosti u obrazovanju i radu, više pomoći države u zaposlenju i osamostaljivanju od primarne porodice.

„Odliv mozgova“ ne pogađa samo Srbiju, već i sve one zemlje „istočnog bloka“.

Poljska je kao konkretnu meru donela odluku da od 1. avgusta njeni državljani mlađi od 26 godina koji zarađuju manje oko 1.600 evra mesečno, neće plaćati porez na dohodak. Hrvatska je predložila da ukine porez na dohodak za osobe do 25 godina i smanji na pola za ljude u dobi od 25 do 30 godina.

Isti problem ima i Grčka, čiji mladi i talentovani odlaze u inostranstvo jer u njihovoj zemlji nema interesantnih poslova.

Nevladina organizacija „Endevor“ savetuje firme pri izboru radne snage i želi da motiviše uspešne grčke preduzetnike u inostranstvu da deo svojih poslova prebace u Grčku.

U Srbiji nema konkretnih mera sem želje da se oformi tim eksperata, koji treba da sačini strategiju i akcioni plan za sprečavanje odlaska ljudi iz zemlje, ali i da privuče nazad one koji su otišli, kaže se u saopštenju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!