Društvo

“REM i da hoće da radi, ne ume, RTS se pravi mrtav i ne meša se u svoj posao”

Beogradski glas (Beta) – Promene u Regulatornom telu za elektronske medije (REM) pre prolećnih izbora, mogu biti samo kozmetičke, jer su članovi REM-a uglavnom partijski poslušnici koji ne znaju šta je njihova uloga, ocenio je za Agenciju Beta poslanik Skupštine Srbije Đorđe Vukadinović.

REM može da kažnjava ili upozorava elektronske medije, pre svega javni servis i televizije s nacionalnom frekvencijom, “medjutim problem je što se oni ni do sada nisu mnogo mešali u svoj posao”, ali i što rade na ivici kvoruma, rekao je on.

Vukadinović je dodao da je Vlast pokazala spremnost da popuni REM nedostajućim članovima, ali da smatra da to pomoći jer je vlast “već promenila krvnu sliku REM-a svojim partijskim ljudima koji ne znaju gde su se našli”.

“Mi danas ne znamo ko je predsedavajući REM-a mada verovatno postoji, jer u njegovo ime nastupa samo Olivera Zekić i otvoreno se ponaša kao bič vladajuće partije, ali nevolja je što neki drugi koji tamo sede nisu u stanju ni da nastupaju javno, a nisu ništa nezavisniji od nje”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je ocenio da RTS nije pao na nivo iz 1990-ih godina pošto za sada nema javnih progona i kampanja protiv opozicije, jer je “taj deo posla preuzeo ‘Pink’ “.

“Njihova strategija je da se ‘prave mrtvi’ i ne mešaju se u svoj posao javnog servisa, a pogotovo prećutkuju da opozicija uopšte postoji, ili da postoje bilo kakvi problemi u društvu. Nadzorni ili upravni odbor RTS-a takodje se ne mešaju u svoj posao, tako da sav teret pada na direktora”, ocenio je Vukadinović.

On pred izbore očekuje da će “vlast namignuti regulatornim telima da malo odglume da se mešaju u svoj posao, javni servis će pozivati kao i do sada, predstavnike opozicije u pojedine emisije, ali će gledati da ih bude što manje ili da se pretvore u besmislene svadjaonice gde ne može ništa da se kaže”.

Vukadinović smatra da bi hajki s nacionalnih frekvencija na sve protivnike vlasti moglo biti jedino ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić proceni da je “posao urađen” i da “nema potrebe da ikoga dodatno blate, jer su opoziciju već ocrnili u očima javnosti i gradjana, pa nema potrebe za daljom kampanjom”.

Drugi razlog može biti što bi “scenu trebalo malo upristojiti zbog prisustva stranaca i kontrole OEBS-a, pa kad dodju pregovarači iz Evrope da vlast može da kaže kako su sve ispunili ali eto opoziciji ništa ne valja”, dodao je on.

Vukadinović je ukazao da opozicija treba da pokaže konstruktivnost i da razmotri da li “neka minimalna popuštanja” mogu da budu dovoljna da se vrati učešću u dijalogu i Skupštini.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x