Društvo

Predsednici Vlade stigao zahtev za hitnu smenu ministra zdravlja: Lončar se ogrešio o zakone i Hipokrata

Poštovana premijerko,

Na sednici Glavnog odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (u daljem tekstu: SLFS) održanoj 9. februara 2018. godine u Beogradu, doneta je odluka da se Vama, kao predsednici Vlade Republike Srbije, obratimo sa zahtevom za hitnu smenu ministra zdravlja dr Zlatibora Lončara. Zajednički je stav članova da neko ko predstavlja našu struku pri Ministarstvu ne može i ne sme da vređa i urušava dostojanstvo i ugled lekarske profesije.

Obrazloženje:

Ministar zdravlja je lice koje rukovodi i predstavlja Ministarstvo. Zlatibor Lončar je takođe lekar koji je, kao ministar zdravlja, ujedno i reprezent čitavog zdravstvenog sistema u državi.

Poznato nam je da su Vam se dopisima obraćali lekari iz različitih ustanova širom države, upoznajući Vas sa izjavama i radnjama neprimerenim za predstavnika vlasti, a kamoli za jednog lekara. Ovom prilikom podsećamo na saopštenje Službe anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog lečenja Opšte bolnice „Studenica“ Kraljevo od 5. februara 2018. godine (kod Vas zavedeno pod br. 01-07-00 7/648), u kome lekari ove službe demantuju izjave koje je javno izneo ministar zdravlja preko javnog TV servisa. Nazivajući lekare „stranim plaćenicima“ i „sitnim plaćenim grupama“, koje po pozivu „nekih tamo“ skidaju nalepnice sa aparata za anesteziju u operacionom bloku Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu narušava ugled ovih lekara. Upućujemo ovaj zahtev i smatramo ga opravdanim iz razloga ministrovog:

vređanja lekara u OB „Studenica“ Kraljevo! Uvrede učinjene preko štampe, radija, televizije i sličnih sredstva iz člana 170 Krivičnog zakonika RS predstavljaju teži oblik krivičnog dela, zbog čega su se pomenuti lekari pisano obratili ministru zahtevajući javno izvinjenje, a koje do dana današnjeg nisu dobili, što je neprihvatljivo;

Ceo zahtev pročitajte u PDF izdanju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!