Društvo

Pobuna u SPC, 14 vladika traži zasedanje Sabora zbog Kosova i ordena za Vučića

Beogradski glas (Beta) – Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, „skromnog“ obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, „zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije“, ali i zbog odluke „da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije“.

Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga Arhijerejskog Sinoda o dodeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, „ogroman broj vernika počeo da šalje protestna pisma“, vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocenile da bi „nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC“. 

„Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati“, piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!