Društvo

Pobuna u SPC, 14 vladika traži zasedanje Sabora zbog Kosova i ordena za Vučića

Beogradski glas (Beta) – Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, „skromnog“ obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, „zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije“, ali i zbog odluke „da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije“.

Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga Arhijerejskog Sinoda o dodeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, „ogroman broj vernika počeo da šalje protestna pisma“, vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocenile da bi „nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC“. 

„Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati“, piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Srđan Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Srđan
Guest
Srđan

Hmmm.Meni utisak je sledeći.
Vladike ne zanima što je predsednik dobio orden,znali su oni to i pre dodele.Zanima ih da naprave malo pritisak na patrijarha,kako bi im učinio neke ustupke.Oni su ljudi od interesa,već viđeno.Za nedelju dana nijedan od njih neće spominjati ovu vest.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač