Društvo

Patrijarh odlikovao Vučića ordenom Svetog Save „za očuvanje Kosova i Metohije“?!?

Beogradski glas (Beta) –  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio je najviše odlikovanje SPC, „Orden Svetog Save Prvog stepena“ predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću za „delatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za celovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu“.

Irinej je u govoru upozorio da „ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije“.

Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s „puno razloga i opravdanja“ dodeljuje najznačajnije odlikovanje predsedniku Srbije. 

„Učinio je velika dela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena medju zemljama Evrope i šire, njeni ‘prijatelji’ su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno“, rekao je on.

Irinej je rekao da je „predsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom napred, vidimo svi kako se radi i šta se radi“, rekao je patrijarh.

Po njegovim rečima, neki „zlonamerno“ tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju. 

„Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to hteo da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji“, kazao je Irinej na svečanosti. 

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um „ne može da udje da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom“. 

„Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se menja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj meri zavisi od nas, i zato ne smemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako“, kazao je patrijarh. 

Sveti Arhijerejski sinod SPC dodelio je povodom jubileja „Orden Svetog Save prvog stepena“ i patrijarhu Irineju, za dugogodišnji predani pastirski rad dok je srpskom članu Predsedništva BiH  Miloradu Dodiku dodeljen „Orden Svetog Simeona Mirotočivog“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!