Društvo

Opozicija u Zrenjaninu traži istinu o fabrici za prečišćavanje vode, odavno je završena a ne radi

Beogradski glas (Beta) – Opozicione stranke u Zrenjaninu i nekoliko organizacija danas su zatražile da bude objavljena istina o fabrici za prečišćavanje vode u tom gradu koja je odavno završena, a još ne radi.

„Problem pijaće vode u Zrenjaninu očigledno je nešto što ćemo morati sami da rešimo jer najavljivanu podršku države teško da ćemo dobiti kad se tokom poslednja dva meseca niko u Vladi nije bavio našim problemom, što je premijerka nedavno potvrdila“, navodi se u zajedničkom saopštenju opozicije o problemu pijaće vode u Zrenjaninu.

Istaknuto je da je zrenjaninska vlast „rešila je da u potpunosti ignoriše i građane i njihove predstavnike u Skupštini, da sama rešava problem za čije se rešavanje već pokazala kao nesposobna i da krije informacije na koje građani imaju pravo“.

„Krije se ugovor sa Zilio grupom, kao i svi aneksi i druga prateću dokumentacija. Više od godinu i po dana traje proces čiji je cilj da učini javnim ugovor o fabrici za prečišžavanje vode koji bi svakako trebalo da bude dostupan“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da vlast odbija da sačini izveštaj o izgrađenosti postrojenja, kao i da zatraži mišljenje stručnog nadzora koji je (ako je) bio angažovan prilikom izgradnje.

„Tražimo i da se proveri da li je sva ugrađena oprema nova, da se garantni listovi pokažu i da se sastavi spisak polovne robe ukoliko ona postoji. Insistiramo na tome da se prikupe izveštaji o ispitivanju kvaliteta prečišćene vode od strane akreditovane laboratorije, kao i izveštaji o izmerenim vrednostima protoka prečišćene vode i izmerenim vrednostima pritisaka na ulazu i izlazu iz postrojenja“, zahtevi su opozicionih stranaka u Zrenjaninu.

Ocenjeno je da je neophodno prikupiti i izveštaje o izmerenoj količini otpadne vode kao tehnološkog nusproizvoda, a ako ta merenja nisu rađena potrebno je da se urade, a zatim i da se pokaže ugovor sa registrovanom deponijom o odlaganju mulja.

„Interesuje nas i sam proces pregovora sa Zilio grupom. Da li su pregovori u toku? Ko pregovara? Ako ipak budu odlučili da otkupe postrojenje, iz kojih sredstava će biti izdvojen novac? Iz budžetske rezerve grada Zrenjanina ili pak Pokrajine ili Republike? Koliki je novac u pitanju? I ko će doneti konačnu odluku o tome da li kupujemo postrojenje i za koliko para?“, upitala je opozicija u Zrenjaninu.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač