Društvo

Odloženo suđenje Dragoljubu Simonoviću za paljenje kuće novinara

Beogradski glas (Beta) – Suđenje za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića odloženo je danas za 12. decembar zbog bolesti i  odsustva jednog od okrivljenih Igora Novakovića.

Kako navodi Udruženje novinara Srbije (UNS), sudija Slavko Žugić ocenio je da nije reč o nameri da se odugovlači s iznošenjem odbrane okrivljenih, s obzirom na to da je primio medicinsku dokumentaciju od Novakovićevog advokata Gorana Pejića, ali je poručio braniocima da im taj predmet bude prioritet i da ostale ostave po strani.

Jovanović je posle odloženog ročišta rekao da je „ubedjen da je reč o opstrukciji“.

„Ovo će ići u nedogled. Postupci mogu da se razdvoje i da svako da izjavu u svoju odbranu. Dokle će sudija da dozvoli da se ovako ponašaju advokati, videćemo zajedno“, rekao je Jovanović.

Advokat Pejić, medjutim, rekao je na ročištu da odlaganje tog postupka nije posledica opstrukcije, jer nema razloga za to.

Zamenik javnog tužioca Predrag Milovanović predložio je da se današnje ročište održi, tako što bi ostali okrivljeni – bivši predsednik opštine Grocka Dragoljub Simonović, Vladimir Mihailović i Aleksandar Marinković izneli svoju odbranu, odnosno da se postupak odvoji od Igora Novakovića.

Jedan od branilaca Dragoljuba Simonovića Viktor Gostiljac o tom predlogu rekao je da zakonski nije moguć, kao i da niko neće imati štete od odlaganja sudjenja, jer je reč o slučaju u kojem su svi okrivljeni povezani.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović rekla je da je njen klijent Vladimir Mihailović spreman i da bi im značilo da se taj pretres održi, ali da Novaković trebalo da prisustvuje njegovom davanju izjave.

Ocenila je da bi održavanje današnjeg ročišta značilo „silovanje predmeta“, iako nema razloga za to.

Sledeće ročište biće održano u Palati pravde.

Na prethodnom ročištu Dragoljub Simonović, koji je optužen da je podstrekivao paljenje kuće Milana Jovanovića, izjasnio se da se „apsolutno i u celosti“ ne oseća krivim po tačkama optužnice, kao i da ne pristaje na naknadu štete Jovanoviću.

Vladimir Mihailović, koga je prema optužnici Simonović podstrekivao da zapali automobil Jovanovića izjasnio se da „jeste počinio krivično delo“, ali ne u toj meri, kao što piše u optužnici.

Igor Novaković, koga je Mihailović prema optužnici podstrekivao tako što mu je rekao da za njega ima posao, a koji je zatim angažovao Aleksandra Marinkovića rekavši mu adresu Milana Jovanovića na kojoj se nalazi automobil koji treba da bude zapaljen, rekao je da je u „odredjenom delu“ kriv.

Okrivljeni da je direktni izvršilac, jer je razbio prozor na garaži kuće Milana Jovanovića, a zatim ubacio motolovljev koktel Aleksandar Marinković priznao je krivicu, ali „delimično“.

Milanu Jovanoviću u noći izmedju 11. i 12. decembra prošle godine oko 3.30 časova zapaljena je kuća u Vrčinu motolovljevim koktelom koji je napadač ubacio kroz razbijeni prozor garaže.

Jovanović je u tom trenutku bio sa suprugom u kući.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!