Društvo

Obradović prošetao Valjevom: Kažu da je vazduh zagađen, a meni miriše na slobodu

Izvor: N1

Aleksandar Obradović, uzbunjivač iz fabrike naouržanja „Krušik“, kojem je juče ukinuta mera kućnog pritvora, prošetao je sinoć centrom Valjeva po prvi put posle 91 dana.

Obradoviću je u vreme kada je bio u kućnom pritvoru bilo dozvoljeno sat vremena šetnje, od 10 do 11 sati prepodne, ali je on izbegavao da šeta centrom Valjeva, već je, kako kaže, birao maršute gde je manje ljudi, kako bi udahnuo vazduh.

„Ako ne bih bar pola sata šetao, imao bih snažne glavobolje“, objašnjava Aleksandar u večernjoj šetnji glavnom valjevskom ulicom – Karađorđevom – po prvi put posle gotovo tri meseca.

„Iako poslednjih dana čujemo u izveštajima novinskih kuća da je u Valjevu zagađen vazduh, večeras vazduh ima miris i ukus slobode za mene“, poručuje on.

U šetnji je bio u društvu supruge, ali i nekoliko sugrađana koji su ga danas, nakon što mu je skinuta tzv. „nanogica“, dočekali ispred zgrade u kojoj živi.

„Ja sam u celom tom postupku prikupljanja informacija bio izolavan da ne bih doveo u opasnost svoje prijatelje i svoju porodicu. Ogromna podrška mi je dala snagu i injekciju inata i hrabrosti. Želim da se zahvalim svakom čoveku ponaosob“, poručuje Obradović.

U prvoj izjavi za N1 posle ukidanja mere kućnog pritvora, rekao je da bi ponovo sve isto učinio, a u šetnji nam objašnjava zašto se u vezi sa sumnjama o malverzacijama u „Krušiku“ obratio istraživačkim novinarima, a ne nadležnim institucijama.

„Mislim da veliki broj građana vidi da su institucije zarobljene, da ne funkcionišu, da su obesmišljene. Nažalost, ja sam imao poverenje u redakcije istraživačkih novinara, a ne u institucije“, ističe on.

Iako mu je ukinuta mera kućnog pritvora, to još ne znači da je slobodan čovek. Kod zamenika javnog tužioca se i dalje nalazi dokumentacija o njegovom slučaju i tužilac bi, kako kaže, mogao da podnese optužni predlog ukoliko bi pronašao nešto za šta misli da bi mogao da ga tereti.

„I moj advokat i ja ćemo se ponašati u skladu sa tim“, kaže uzbunjivač iz Krušika.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu donela je rešenje kojim se Obradoviću ukida mera zabrane napuštanja stana uz primenu elektronskog nadzora i korišćenja interneta.

Uoči saopštavanja odluke Višeg suda, nekoliko desetina građana okupilo se ispred Palate pravde kako bi pružili podršku Obradoviću.

Prethodno su građanska inicijativa „Sloboda za Aleksandra“ i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac dostavili potpise 25.000 građana koji su smatrali da je pritvor Obradovića neosnovan i traže njegovo puštanje.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić saopštio je danas da je Ministarstvu unutrašnjih poslova uputio juče urgenciju za pojašnjenje pravnog osnova hapšenja Aleksandra Obradovića, kao i pitanja u vezi sa merama i radnjama prilikom Obradovićevog privođenja u krugu fabrike namenske industrije „Krušik“ u Valjevu 18. septembra.

Podsetimo, Obradović je uhapšen tri dana nakon što je međunarodni portal „Arms Watch“ objavio tekst o tome kako pojedine firme po povlašćenim cenama kupuju oružje iz „Krušika“.

Kućni pritvor Obradoviću određen je na inicijativu republičkog javnog tužioca i protiv njega se vodi postupak zbog sumnje da je odavao poverljive poslovne informacije fabruke oružja „Krušik“ iz Valjeva.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač