Ilustracija: KRIK
Društvo

KRIK: Biznismeni bliski SNS-u dobili od države 2,5 miliona evra da srede hotele

Beogradski glas (Beta) – Hotele „Tonanti“ i „Fontana“ u Vrnjačkoj Banji ispod cene kupili su biznismeni bliski vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, a država im je nakon toga dala i novčanu pomoć od 2,5 miliona evra da ih renoviraju, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije KRIK.

„Da bi ovo bilo moguće, Vlada je prošle godine promenila propise i omogućila da državne subvencije dobiju i oni koji rekonstruišu hotele u banjama“, naveo je KRIK.

Hotel „Tonanti“ je kupio Aleksandar Papić, blizak ministru policije Nebojši Stefanoviću, a „Fontanu“ Dragoljub Zbiljić, vlasnik „Južne bačke“. Hoteli su zatim promenili vlasnika, ali su ostali u rukama ljudi povezanih sa SNS-om – Darka Djurovića, sinovca nekadašnjeg direktora „Koridora Srbije“ Dmitra Djurovića, i Milana Vlaisavljevića, poslanika te stranke u Skupštini Vojvodine.

Oba hotela pripadala su firmama koje su, kako piše KRIK, „odvedene u stečaj a onda je njihova imovina ispod vrednosti prodata na licitaciji“. 

Vlasnici tih hotela, Djurović i Vlaisavljević su krajem 2018. i početkom 2019. godine potpisali ugovore sa Ministarstvom privrede koje im je odobrilo oko 2,5 miliona evra za renoviranje hotela. Novac im je dodeljen na osnovu Uredbe o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija, a koja je ranije služila kako bi se subvencionisale uglavnom strane kompanije koje su u Srbiji pokretale proizvodnju.

„Vlada Srbije, na čelu sa premijekom Anom Brnabić, medjutim, promenila je uredbu u martu prošle godine i omogućila da novac dobijaju i oni koji rekonstruišu ili grade hotele u banjama. Ubrzo nakon toga, vlasnici ‘Tonantija’ i ‘Fontane’ podneli su zahteve da im se odobri pomoć“, otkriva KRIK.

Niko od biznismena uključenih u kupovinu hotela nije želeo da govori za KRIK.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!