Društvo

Komeserijat za izbeglice: I dalje postoje nerešena pitanja važna za izbeglice iz Hrvatske

Beogradski glas (Beta) – Komeserijat za izbeglice i migracije Srbije ocenio je danas da iako je prošlo četvrt veka od Oluje, pokušaji uspostavljanja klime poverenja u regionu “nisu dali mnogo rezultata”.

Komeserijat je naveo da uprkos pomacima ostvarenim kroz proces regionalne saradnje i sprovodjenje Regionalnog stambenog programan sa Hrvatskom, i dalje postoji “više nerešenih pitanja veoma važnih za izbegličku populaciju”.

“Nije obnovljena uništena imovina, nije vraćeno oduzeto poljoprivredno zemljište srpskim vlasnicima, Hrvatska nije sprovela Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, nisu isplaćene penzije”, navodi se u saopštenju Komeserijata povodom obeležavanja 24. godišnjice “Oluje”.

Komeserijat je poručio da “posebno zabrinjava broj incidenata zasnovanih na nacionalnoj osnovi i proisteklih iz govora mržnje”, kao i “odsustvo zaštite srpskog jezika i pisma”. 

“Iz ovakvih postupaka se jasno vidi da su izbeglice usmerene skoro isključivo na integraciju u Srbiji, jer je proces povratka gotovo zaustavljen”, piše u saopštenju Komeserijata. 

Podseća se da se “ne smeju zaboraviti nerešena pitanja” koja otežavaju postizanje “trajnih rešenja za izbegličku populaciju”. 

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x