Društvo

Jelena Trivan: Moj doktorat nije plagijat, ja sam žrtva političke kampanje

Izvor: N1

Foto: Medija centar Beograd

Direktorka Službenog glasnika i nekadašnja funkcionerka Demokratske stranke (DS) Jelena Trivan je izjavila za N1 da njen doktorat nije plagijat.

„Odgovorno tvrdim da moj doktorat nije plagijat i da moje obrazovanje nikada nije bilo upitno“, rekla je Trivan povodom teksta u nedeljniku Vreme u kojem je, između ostalog, navedeno da doktorat koji je odbranila 2013. godine na Filološkom fakultetu sadrži najmanje 15 odsto teksta koji je prepisan bez navođenja izvora, a da je softver Turnitin otkrio 29 odsto teksta koji se nalazi u drugim izvorima na srpskom jeziku.

„Brzina kojom sam završila i osnovne i doktorske studije nije nikakva retkost. Trajanje doktorskih studija je bilo u zakonskom roku“, navela je Trivan.

Dodala je da je doktorat odobrilo Veće, kao i da je bio na uvidu javnosti i da je prošao proceduru u Rektoratu.

„Njegova originalnost je takođe softverski proverena. Iz svega toga jasno je da je reč o političkoj kampanji“, rekla je ona.

Trivan je autora teksta optužila za seksistički stav, citirajući jednu seksualnu aluziju koju redakcija N1 nije uspela da pronađe u tekstu.

„Jasno je da je ovo naručena kampanja. Tako da ću sve dalje optužbe na temu mog doktorata smatrati klevetom“, zaključila je Trivan.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 20. 05. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač