Društvo

Crna Gora uskoro dozvoljava gej brakove

Nacrt zakona o istopolnim brakovima u Crnoj Gori naći će se uskoro pred poslanicima parlamenta u Podgorici, piše „Blic“.

Prema navodima tog lista, rasprava je već obavljena u Bijelom Polju, Budvi i glavnom gradu Crne Gore Podgorici.

Kako prenosi „Blic“, Zakon o registrovanom partnerstvu predviđa zajednicu dve punoletne osobe istog pola, koje su registrovale svoj građanski partnerski odnos pred matičarem.

Donošenje ovog zakona moglo bi da omogući i pripadnicima LGBT populacije u Srbiji da se venčavaju u susednoj državi, prenosi još „Blic“.

Zakon predviđa i da će gej osobe stupanjem u građanski partnerski odnos imati zdravstveno osiguranje po osnovu života s partnerom, moći će da naslede penziju ili imovinu, a ukoliko se razvode, moći će da podele imovinu.

Zakonom je isključeno usvajanje dece, ali se reguliše ta oblast tako što se navodi da je „partner koji nije roditelj deteta dužan da izdržava decu drugog partnera, ako oni nemaju srodnike koji su po zakonu dužni da ih izdržavaju.

Obaveza partnera ostaje i posle smrti roditelja deteta, a partneti, inače, mogu da zadrže svoje prezime ili uzmu partnerovo.

Kad je reč o regionu, osim Crne Gore, koja će zakon tek dobiti, istopolne brakove imaju u Hrvatskoj i Sloveniji, navodi „Blic“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 01. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!