Društvo

Čak 70 odsto građana koji ne žive u Beogradu planira da se iseli iz svog mesta!

Izvor: jugmedia.rs

Čak 70 odsto građana razmišlja o odlasku iz svog rodnog mesta, dok svega od 30 odsto ne pomišlja na ovu mogućnost. U narednih godinu dana, iz svog rodnog grada planira da se iseli 41,4% stanovništva,  a kada je u pitanju iseljavanje međunarodnog karaktera o tome razmišlja 46% građana.

Na listi potencijalnih mesta za preseljenje većina je navela inostranstvo – oko 46 odsto, dok se nešto oko 20 procenata izjasnilo da bi želelo u Beograd ili u neku drugu opštinu.

Ovo su rezultati istraživanja koje se konkretnije bavi stavovima i namerama stanovništva o preseljavanju i utvrđivanju uticaja migracija na demografsko starenje u četiri jedinice lokalne samouprave – Zaječar, Leskovac, Zrenjanin i Užice, a koje je nedavno sproveo Geografski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Odlučujući faktori za preseljenje po mišljenju ispitanika su loša ekonomska situacija, bolje plaćen posao, nemogućnost pronalaska istog, zatim korupcija i nedostatak pravne države. Interesantno je da su ispitanici na konkretno pitanje o mogućnosti preseljenja u narednih godinu dana odgovorili i u negativnom kontekstu. Tako, 32 odsto uopšte ne razmišlja o preseljenju, 27 procenata je odgovorilo malo, dok je za 16 odsto mogućnost jako mala.

Među odlučujućim faktorima za ostanak u zavičaju većina je navela vezanost za porodicu i prijatelje, zatim sledi rešeno stambeno pitanje i osećaj pripadnosti. Manji deo je naglasio da je zadovoljan svojim poslom, stilom i kvalitetom života u rodnom kraju.

Najvažniji razlog za ostanak mladih između 20 i 24 godine je veća mogućnost zaposlenja i zdravija i čistija sredina. Za one nešto malo starije važno je da imaju jednake šanse za napredovanje, dok roditelji sa malom decom i stariji smatraju da bi trebalo postići veći napredak u socijalnoj i zdravstvenoj zaštiti. Slobodno vreme je važan segment za niže obrazovano stanovništvo, a kvalitetnija životna sredina za visokoobrazovane.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, koja je pre nekoliko dana u palati „Srbija“ predstavila rezultate istraživanja,  istakla je da je posebno značajno to što je istraživanje obuhvatilo i starije građane i navela da migracija mladih članova porodice utiče na kvalitet života roditelja koji ostaju. Ministarka je podsetila da je Strategijom podsticanja rađanja koja je usvojena prošle godine, kao dve nove oblasti, uvedeno upravljanje migracijama i briga o starijima.

Prema njenim rečima, ispitanici su istakli da bi prioritetne oblasti u narednom periodu trebalo da budu rad na povećanju životnog standarda i otvaranju novih radnih mesta, borba protiv kriminala i korupcije i unapređenje zdravstvene zaštite, posebno u udaljenim mestima.

Beogradski Glas

Beogradski Glas

1
Leave a Reply

avatar
2500
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Stanko Recent comment authors
  Subscribe  
newest oldest
Notify of
Stanko
Guest
Stanko

nije to nista…kad 70 odsto gradjana koji ne zive van Beogrda bude se iselilo ,onda ce biti alarm

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!