Društvo

Brojne osude govora mržnje Milomira Marića o profesoru Sinaniju i rektorki Popović

Beogradski glas (Beta) – Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu, neke političke stranke i mnogi pojedinci su najoštrije osudili vređanje na nacionalnoj osnovi profesora Filozofskog fakulteta Danijela Sinanija 30. septembra u emisiji „Dobro jutro Srbijo“ na TV „Hepi“.

 Sinani je izjavio da očekuje reakciju vlasti na taj napad na njega i za list „Danas“ rekao da se ne bi „upuštao u komentarisanje izjava o mom ‘sumnjivom’ prezimenu i svemu ostalom što je na tu temu izrečeno“.

Odgovarajući na omalovažavanje koje je o njemu u emsiji TV „Hepi“ izrekao njen glavni urednik Milomir Marić, istakao je da „ne predaje albanski jezik niti ‘roka mandoljina’ šta god to značilo, već predaje Narodnu religiju Srba i još nekoliko predmeta iz oblasti Antropologije religije“.

Uprava Filozofskog fakulteta u Beogradu izrazila je ranije gnušanje zbog vredjanja prodekana i profesora Danijela Sinanija i rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović na TV „Hepi“.

Ukazali su da je glavni urednik te televizije s nacionalnom frekvencijom, Milomir Marić, omalovažavao profesora Sinanija, otvoreno izazivajući nacionalnu mržnju.

„Takvi akti netrpeljivosti i izazivanja netrpeljivosti su za svaku osudu. Marić je, u svom obraćanju milionskom auditorijumu, istovremeno huškao i obmanuo javnost navodeći pogrdne i pogrešne nazive predmeta za koje je tvrdio da predaje naš prodekan. Otvoreno mu je osporavao pravo da, sa ‘sumnjivim prezimenom’ učestvuje u rešavanju problema na Univerzitetu u Beogradu i da bude, kako je rekao, moralni sudija jer bi na Kosovu ‘Tači i Haradinaj Srbina koji bi to pokušali streljali’ „, navedeno je u saopštenju.

Uprava je navela da je tokom te emisije, Marić je vređao i članove porodice rektorke Popović, uz tvrdnju da je u toj porodici „promena strane normalna“ i da joj je stric „bio staljinista i glavoseča iz Novog Sada“.

„Kroz prebrojavanje etničkih krvnih zrnca, ismevanje i vredjanje najbližih srodnika ili naučnih rezultata, iz nekog razloga nepodobnih profesora, na veoma direktan način je upućena pretnja svima koji se bore za autonomiju univerziteta“, piše u saopštenju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!