Društvo

Agencija za borbu protiv korupcije ignoriše aferu Krušik, direktor spustio slušalicu

Izvor: N1

Afera o oružju ne jenjava, a u javnosti se svakodnevno pojavljuju nove informacije koje ukazuju da je firma u kojoj radi otac ministra policije, privilegovana u trgovini oružjem. U poslednjem broju nedeljnika NIN navodi se da rashodovano oružje policije završava upravo u firmi u kojoj je zaposlen Branko Stefanović. I otac i sin Stefanovići ćute, muk je i u MUP-u, a o čitavom slučaju ne oglašava se ni Agencija za borbu protiv korupcije.

Firma GIM, u kojoj radi otac ministra policije, ne samo što je po povlašćenim cenama, znatno nižim od tržišnih, nabavljala mine iz Krušika, već je kod nje završilo i oružje koje je policija prethodno rashodovala ili oduzela od građana po raznim osnovama, saznanja su do kojih je došao novinar Vuk Cvijić.

“To su puške koje su koristili nekada policajci. Vidimo da je veliki broj, tu su pištolji bereta, koje su koristili isto policajci. To je slikano krajem prošle godine, korišćeno je skladište na Avali i magacin kod Šapca, koje je koristilo preduzeće GIM”, objašnjava Cvijić.

Mediji su još prošle godine pisali o povezanosti oca ministra Stefanovića i firme GIM. Međutim, kakav je status penzionera Branka Stefanovića u preduzeću za trgovinu oružjem, javnost je saznala tek pre nekoliko dana i to od predsednika Srbije.

“Znate li šta je on? On je običan zaposleni tamo. Al nije ni direktor ni vlasnik, ništa od toga, zaposlen je u firmi”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Šta mu otac radi u GIM-u, ministar Stefanović do sada je često pitan, međutim, on je uvek odgovarao samo šta mu otac ne radi.

“GIM nije firma mog oca, on nije vlasnik te firme, niti ima išta sa vlasništvom GIM-a”, tvrdio je ministar Stefanović.

A šta rade sanduci oružja sa etiketom GIM-a u državnom, odnosno skladištu MUP-a, kako tvrde pojedini novinari, ali i opozicioni političari? Ni na to pitanje u policiji, već tri dana, ne odgovaraju.

Branko Stefanović je trgovinom oružjem počeo da se bavi, pošto je njegov sin Nebojša postao ministar unutrašnjih poslova, bez čije saglasnosti nema trgovine u toj oblasti. Ima li tu sukoba interesa i posla za Agenciju za borbu protiv korupcije? Televizija N1 pokušala je da dobije odgovor od direktora Agencije, Dragana Sikimića, međutim slušalicu je zalupio, pre nego je pitanje i saslušao do kraja.

Sikimić: Alo?

N1: Dobar dan, poštovanje gospodine Sikimiću.

Sikimić: Jeste.

N1: Jelena Zorić, ovde televizija N1.

Sikimić: U inostranstvu sam, u romingu sam.

N1: Nema veze, samo kratko. Da li će Agencija za borbu protiv korupcije ispitivati slučaj Nebojše Stefanovića i njegovog oca?

Sikimić: Hvala Vam, javite se u petak, prijatno.

Nekadašnji predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije kaže da je to telo zakonski dužno da reaguje i da to što Branko Stefanović nije vlasnik GIM-a, ne znači da nema kršenja zakona.

“Ne mora on da bude vlasnik firme, samim tim što je zaposlen on je već u sukobu interesa. Ovo je očigledan primer sukoba interesa i trgovine uticajem”, objašnjava profesor na Fakultetu političkih nauka i nekadašnji član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije, Čedomir Čupić.

Novinari koji istražuju trgovinu oružjem kažu da nedeljama pokušavaju da dobiju odgovor od Agencije za borbu protiv korupcije, ali ih oni potpuno ignorišu. Inače, direktor Sikimić privukao je pažnju javnosti kada se saznalo da je do dolaska u Agenciju za borbu protiv korupcije, godinama bio član Srpske napredne stranke.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x