Beograd na dlanu

„Zvezdara teatar“ obeležio 35 godina rada: Portreti velikana za jubilej pozorišta

Piše: Radenka Marković

Foto: Jakov Simović i Martin Candir

Ljubitelji pozorišta koji do kraja godine budu dolazili da odgledaju neku predstavu u „Zvezdara teatru“ moći će, osim predstave, da vide i jednu posebnu izložbu u ovoj pozorišnoj kući.

Reč je o izložbi „Preko scene do zvezda“, na kojoj su prikazani foto-portreti glumaca koji su obeležili istoriju ovog pozorišta, a koji, nažalost, više nisu živi.

Izložba je otvorena 8. oktobra, kada je „Zvezdara teatar“, omiljeno pozorište mnogih Beograđana, proslavilo 35 godina od izvođenja prve predstave. A ta prva predstava bilo je čuveno „Mrešćenje šarana“. Po tekstu Aleksandra Popovića režirao ju je Dejan Mijač, a publika je imala priliku da je prvi put vidi davne 1984. godine.

Povodom jubileja izloženi su foto-portreti Petra Kralja, Mire Stupice, Danila Lazovića, Bore Todorovića, Danila Bate Stojkovića, Milene Dravić, Dragana Nikolića, Mihaila Janketića, Nebojše Glogovca i Milorada Mandića Mande.

Otvarajući izložbu, Duško Kovačević, direktor pozorišta, rekao je da su ovi glumci temelj „Zvezdara teatra“ bez kojih pozorišta na Zvezdari ne bi ni bilo.

Kolege glumci nisu krili zadovoljstvo što su igrali sa takvim glumačkim veličinama. Legendarni glumac Milan Caci Mihailović, rekao je da je srećan što je imao mogućnost da sa svim glumcima čiji su se portreti našli na izložbi igra na sceni, a sa većinom baš na sceni „Zvezdara teatra“.

Sa svima njima igrala je i prijateljevala i Ljiljana Dragutinović, jedna od glumica jedne od nezaboravnih predstava ovog pozorišta „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti“.

‒ Ovde nije važila reklama, nego mund reklama, ona od usta do usta. Sa svim ovim glumcima sam igrala i svi su mi bili prijatelji. Predstavu „Lari Tompson“ pre svega pamtim po Mileni Dravić, divnoj dami čiji portret imamo priliku da vidimo u okviru ove izložbe – rekla je ona.

Sumirajući protekle tri i po decenije, Dušan Kovačević, dramski pisac i jedan od najvažnijih stvaralaca u istoriji ovog pozorišta, naveo je da je u „Zvezdara teatru“ do sada bilo blizu sto premijera, 7.700 izvođenja predstava, koje je videlo blizu 2,3 miliona gledalaca.

Istog datuma kada je 1984. godine odigrana prva predstava počela je i nova sezona „Zvezdara teatra“. Otvorena je predstavom „Korešpodencija“, nastaloj po romanu Borislava Pekića „Zlatno runo“, a u režiji Gorčina Stojanovića.


Komediju igraju ozbiljno
„Zvezdara teatar“ je svih ovih godina prepoznatljiv i po tome što se u njemu najvećim delom, blizu 90 odsto, igraju predstave rađene po tekstovima domaćih pisaca. To ne znači da na repertoaru nije bilo i predstava nastalih prema delima stranih pisaca, ali njihov je udeo zaista veoma mali.

A suštinu predstava u „Zvezdara teatru“ i samog ovog pozorišta možda je najbolje objasnio veliki Jovan Ćirilov. On je svojevremeno izneo zanimljiv stav da se Beograd po „Zvezdara teatru“ razlikuje od drugih gradova u zemlji i inostranstvu.

„Samo se tu ne trude da se od nekog razlikuju – i rodili su se u znaku nemogućeg – igraju ozbiljno komediju, ali tako da publika ne primećuje da oni baš i neće da budu tako smešni koliko se publika smeje. Stručnjaci kažu da su to satire, to znači i da šibaju po našim manama i slabostima, a publika baš uživa u tim slabostima kao svojim.“

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač