Beograd na dlanu

Vratite nam trolejbuse!

Beogradski glas – Protivimo se ukidanju trolejbuske linije 28, koja je saobraćala od Zvezdare do Studentskog trga, i zahtevamo njeno ponovno uspostavljanje. Smatramo da ova odluka Sekretarijata za javni prevoz apsolutno nije u skladu s našim potrebama, da smo njome diskriminisani, nepotrebno gubimo vreme na presedanje, ugrožava stare i bolesne, roditelje s malom decom, studente i zaposlene. Smatramo da stanovnici Zvezdare imaju pravo na funkcionalnu i direktnu vezu do centra grada. Neophodno je ponovo uspostaviti trolejbusku liniju 28 iz više razloga:

1) Trase linija 40 i 77 ne preklapaju se s trasom linije 28 i ne mogu da je nadomeste, što je bio glavi argument Sekretarijata za javni prevoz za ukidanje ove linije. Linije 40 i 77 voze pored Glavne pošte, odnosno Zelenog venca, što znači da veliki broj putnika koji idu do uže pešačke zone (Trg republike, Studentski trg, Kalemegdan) mora ili da preseda ili da prepešači dobar deo puta.

2) Trolejbus 40 i autobus 77 su linije sa dugom trasom i sa ukidanjem linije 28 dodatno su preopterećene, zbog čega često kasne u polascima ili su vozila prepuna do te mere da je ugrožena bezbednost putnika.

3) U neposrednoj blizini okretnice linije 28 nalaze se dva studentska doma („Rifat Burdžević“ i „Slobodan Penezić Krcun“), a sama trasa linije prolazila je i pored trećeg studentskog doma (Vera Blagojević II). Trolejbus 28 koristili su svakodnevno i studenti iz doma „Patris Lumumba“. Ukidanjem ove linije na hiljade studenata izgubilo je direktnu vezu sa Filozofskim, Filološkim, Prirodno-matematičkim, Biološkim i Rudarsko-geološkim fakultetom.

4) Trasa trolejbuske linije 28 prolazi pored Kliničko-bolničkog centra „Zvezdara“. Ukidanjem ove linije otežan je dolazak velikom broju pacijenata koji idu iz centra grada na terapiju i preglede u Gradsku bolnicu na Zvezdari.

5) Linija 28 imala je ranije polaske od ostalih linija koje saobraćaju ka ovom delu Zvezdare. Prvi trolejbus 28 polazio je sa Studentskog trga u 4.30 ujutru, dok prvi autobus 77 polazi sa Novog Beograda u 5.50, dakle skoro sat i po kasnije, čime su građani iz drugih delova grada koji rade na Zvezdari značajno oštećeni.

6) Ukidanjem linije 28 najugroženiji su naši stariji sugrađani, oni koji nisu u mogućnosti da veliki deo puta pređu peške kako bi stigli do centra.

7) Otežan je dolazak i svim građanima koji bi želeli da posete Zvezdarsku šumu, svojevrsni spomenik prirode u urbanoj zoni i jedno od najlepših izletišta u Beogradu.

8) Stanari Cvijićeve i okolnih ulica, na potezu od Ruzveltove do Jaše Prodanovića, ukidanjem linije 28 imaju samo liniju 40, čime su onemogućeni da stignu do centra grada, odnosno do uže pešačke zone, bez presedanja ili pešačenja.

9) Trolejbusi su ekološka vozila, ne zagađuju životnu sredinu, te bi stoga trolejbusku mrežu trebalo dodatno razvijati, a ne ukidati, imajući u vidu ogromno zagađenje vazduha u Beogradu.
Zbog svih navedenih razloga, zahtevamo da se linija 28 ponovo uvede.

Ovu peticiju napisala je Teodora Budimir sa Zvezdare (vratitetrolu28@gmail.com), potpisalo ju je 8.000 Beograđana, Grad je zasad ignoriše, a pokušaj predstavnika Inicijative „Vratimo trolu 28“ da uđu na Skupštinu odbornika Opštine Zvezdara završio se tako što je jedan od njih, Miloš Vučković, povređen. Inicijativa je u decembru organizovala tri protesta, koji su simbolično trajali po 28 minuta.

Igor Vesović sa Konjarnika i njegove komšije skupljaju trenutno potpise za vraćanje trolejbusa 19. „Bilo bi dobro da budemo solidarni i da zajedno tražimo povratak svih trolejbuskih linija na ustaljeni režim“, kaže Vesović. „Ne samo što su ukinuli 19 i 28 već su skratili linije 21 i 22 do Slavije, što nema apsolutno nikakvog smisla. A još su uveli liniju 22A od Studentskog trga do Slavije, sa koje autobusi, ionako u deficitu na velikom broju linija, mogu mnogo bolje da se upotrebe. To što rade je katastrofalna zloupotreba položaja i potpuno neracionalna promena režima gradskog prevoza.“

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač