Beograd na dlanu

Vlada Srbije iz budžetskih rezervi uplatila još 16,5 miliona dinara gradu Beogradu zbog „smanjenog obima prihoda“

Izvor: Insajder

Vlada Srbije nedavno je ponovo donela odluku da izdvoji sredstva iz tekuće budžetske rezerve za grad Beograd. Ovog puta je iz republičkog budžeta za gradsku kasu izdvojeno 16,5 miliona dinara ili oko 140.000 evra. Kako je navedeno u rešenju Vlade, ova sredstva se odobravaju usled smanjenih prihoda budžeta Beograda.

Svega dva meseca otkako je iz sredstava budžetskih rezervi izdvojila 1,8 miliona gradu Beogradu, Vlada Srbije odlučila je da odobri nova izdvajanja za beogradsku kasu. Na sednici održanoj 31. oktobra usvojeno je rešenje kojim se odobrava isplata 16,5 miliona dinara iz sredstava budžetskih rezervi.

U usvojenom dokumentu se navodi da se transfer gradu Beogradu odobrava „za izvršavanje obaveza, usled smanjenog obima prihoda tog grada“.

Budžetske rezerve već godinama predstavljaju izvor sredstava koja se dele za različite namene lokalnim samoupravama, uprkos činjenici da svi gradovi i opštine dobijaju sredstva koja su im opredeljena godišnjim budžetom. Na ovaj način se neretko izdvaja dodatni novac i za grad Beograd i to uz različita obrazloženja.

Na sednici Vlade koja je održana 29. avgusta gradu Beogradu su odobrena dva transfera od po 100 miliona i 120 miliona dinara, odnosno ukupno 220 miliona, a obrazloženja zašto su ta sredstva odobrena su identična.

“Sredstva se odobravaju na ime transfera gradu Beogradu za izvršavanje obaveza iz razloga koje nije bilo moguće predvideti u postupku pripreme i donošenja budžeta, a koji mogu dovesti do ugrožavanja tekuće likvidnosti”, navodi se u odlukama o odobravanju sredstava budžetskig rezervi za grad Beograd.

Ranije transfere Beogradu, ali i ostalim gradovima i lokalnim samoupravama, Vlada je odobravala uz različita obrazloženja. Tako je na primer prestonici u februaru ove godine dodeljeno 1,9 milion evra zbog nepredviđenih troškova u postupku pripreme i donošenja budžeta. Tada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao za Insajder da je Grad novac dobio za ulaganje u objekte namenjene kulturi.

Vlada je prethodno izdvajala dodatni novac za Beograd uz obrazloženje da je u pitanju „smanjenja obima budžeta lokalne samouprave“. To je učinjeno i krajem prošle godine kada je Vlada za 12 opština i gradova, među kojima je bio i Beograd, opredelila 8,3 miliona evra.

Tada je, odgovarajući na pitanja Insajdera zašto je Vlada Beogradu uplatila novac  sa obrazloženjem da je u pitanju „smanjenje obima budžeta“ ako gradski čelnici tvrde da je kasa puna, Goran Vesić izjavio da se ova formulacija koristi jer je to jedina zakonska formulacija koja postoji.

Slično obrazloženje Grad Beograd je dao i u odgovoru Insajderu u martu prošle godine kada je objašnjeno da se zvanična formulacija „smanjenja prihoda“ koristi samo formalno, jer ne postoji nijedan drugi zakonom predviđen osnov za korišćenje rezervi iz republičkog budžeta.

Inače, samo u prošloj godini Beograd je iz budžetskih rezervi dobio najmanje 7,7 miliona evra. Ovaj novac, sudeći po tvrdnjama gradskih čelnika, korišćen je za različite namene – od spomenika Zoranu Đinđiću, završnog turnira košarkaške Evrolige, preko isplate odštete roditeljima koji su vrtiće plaćali više od predviđenog, pa do rekonstrukcije fasada na teritoriji gradske opštine Zemun.

Fiskalni savet je u svom izveštaju iz 2018. naveo da je Vlada u prethodne tri godine iz budžetske rezerve, koju pune svi građani Srbije, za pojedine lokalne budžeta izdvojila ukupno čak 100 miliona evra.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!