Beograd na dlanu

UPRKOS RAZUMU! Vesić: Gondola će biti izgrađena uprkos histeriji agresivne manjine

Beogradski glas (Beta) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će na Kalemegdanu u Beogradu, „uprkos histeriji agresivne manjine“, biti izgradjena gondola.

„Beograd će dobiti gondolu koja će povezivati Kalemgdanski park i Ušće, kao što gondolu imaju Jerusalim, Njujork, Salcberg, Koblenc i mnogi drugi gradovi“, kazao je Vesić u intervjuu za „Blic“ izdanja za nedelju.

Najveća evropska organizacija posvećena očuvanju kulturnog nasledja „Evropa Nostra“ objavila je 30. jula izveštaj u kom je ocenila da bi realizacijom „kontroverznog“ projekta gradnje žičare na području Beogradske tvrdjave na Kalemegdanu, „nepovratno bile kompromitovane istorijske i estetske vrednosti zaštićenog kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju“.

Navodeći da je izveštaj pripremljen na osnovu posete visoke delegacije stručnjaka „Evropa Nostre“ Beogradu početkom maja, iz te organizacije su ocenili da je projekat na Kalemegdanu „zakonski sporan, i bez jasne svrhe i utemeljenja“ kao i da bi izgradnja žičare na tom području imala „razarajuće posledice na autentičnost i integritet kulturnog nasledja koje je simbol Beograda“.

Iz te organizacije su upozorili da bi se gradnjom žičare „ugrozila transnacionalna nominacija Beogradske tvrdjave na UNESKO-vu Listu svetske baštine u okviru ‘Granica Rimskog Carstva’, te bi se propustila izuzetna prilika za dugoročno unapredjenje i očuvanje ovog lokaliteta, kao i za održivi razvoj kulturnog turizma“.

„Ozbiljna Studija uticaja na nasledje izostala je u procesu razmatranja projekta gradnje žičare, suprotno nacionalnim i medjunarodnim zakonskim odredbama kao i standardima dobre prakse. Projekat gradnje žičare nekompatibilan je sa nacionalnim zakonskim odredbama, kao i sa medjunarodnim i evropskim konvencijama u oblasti nasledja koje je ratifikovala Srbija“, stoji u izveštaju.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!