Beograd na dlanu

Ponovo se oseća smrad širom Beograda

Izvor: Blic

Posle nekoliko nedelja, tokom kojih se Beograđani nisu preterano žalili na neprijatne mirise koji se osećaju na gradskim ulicama, poslednjih dana došlo je do novih pritužbi koje stižu sa svih strana prestonice.

Kako piše Blic, miris koji korisnici društvenih mreža opisuju kao “balegu i fekalije”, odnosno “kiseline koje štipaju oči”, pojavio se početkom avgusta, sa značajnim zakašnjenjem u odnosu na prethodne godine kada nas je po pravilu “napadao” već sredinom juna i oseća se u mnogim delovima grada, pre svega na Novom Beogradu, ali i na centralnim gradskim opštinama, na Starom gradu, Vračaru, Zvezdari, Paliluli.

O uzrocima ovih neprijatnih mirisa se godinama nagađa. Jedni su tvrdili da su u pitanju farme u okolini prestonice, dok drugi misle da je uzrok smrada zagađenje pojedinih kanala i rukavaca, odnosno vodenih površina u koje se sliva kanalizacija, a koje sa smanjenjem vodostaja prouzrokuju jači miris.

Tim povodom se oglasio Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ).

“Vremenske prilike sa malom količinom padavina i visokim temperaturama vazduha u prethodnom periodu dovele su do opadanja nivoa reka u Beogradu, pre svega Save i Dunava. Povlačenjem reka u priobalju ostaje mulj bogat organskim materijama različitog porekla (neprerađene otpadne vode, ilegalne fekalne kanalizacije i drugo) koje se pod uticajem kiseonika iz vazduha intenzivno raspadaju šireći neprijatne mirise”, kazali su u GZZJZ.

Oni tvrde, međutim, da nema opasnosti po zdravlje građana.

“Važno je naglasiti da koncentracije zagađujućih materija u vazduhu, koje se redovno prate, nisu povećane i da je sa fizičko-hemijskog aspekta vazduh dobrog kvaliteta, izuzev prisustva neprijatnih mirisa koji nisu opasni po zdravlje, ali remete komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje pojave je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih mirisa”, dodali su.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 15. 07. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x