Beograd na dlanu

„Nastavak katastrofalnih odluka SNS-a u javnom prevozu Beograda, umesto trolejbusa kupuju se preskupi elektrobusevi“

Beogradski glas (Beta) – Zamenik šefa odborničke grupe Savez za Srbiju (SzS) Nikola Jovanović izjavio je da se odbornička grupa SzS u Skupštini Beograda protivi, kako je rekao, besmislenoj kupovini 80 električnih autobusa, koju je najavio gradonačelnik Zoran Radojičić.

„Koliko je ova vrsta prevoza neisplativa i još uvek u razvojnoj fazi, potvrđuje činjenica da bi Beograd bio evropski rekorder u broju takvih vozila, ako se nabavka ostvari. Pariz ih ima 23, Varšava 10, Stokholm osam, dok Berlin poseduje samo četiri električna autobusa“, naveo je Jovanović.

U pisanoj izjavi on je ocenio da je prvi problem tih vozila četiri puta veća cena od cene običnog autobusa, plus troškovi uređaja na okretnicama, gde ti autobusi dopunjavaju akumulatore.

Problem je i kratak radijus kretanja tih autobusa kojima je imedju vožnji neophodna pauza od 25 minuta za punjenje baterija.

„Imajući u vidu da Beograd već ima efikasna i jeftina vozila na električni pogon – trolejbuse, ova odluka gradske vlasti je utoliko više u direktnom sukobu sa lementarnom logikom i interesima Beograđana“, rekao je on.

Jovanović je ocenio da je to „samo nastavak katastrofalnih odluka vlasti SNS u vezi sa javnim prevozom“ u Beogradu, među kojima i o tome da se privatnim prevoznicima isplaćuje 100 miliona evra više godišnje nego ranije, „bez vidljivih efekata“.

Pošto se privatni preduzetnici toliko favorizuju i ukoliko gradska vlast veruje da su elektro-autobusi isplativi, Jovanović je predložio da onda obaveže njih da ih kupe.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač