Beograd na dlanu

Najromantičnija prestona crkva

Piše: Radenka Marković

Beogradski glas (Beta) – Najstarija beogradska crkva, Crkva Ružica na Kalemegdanu, neobična je i jedinstvena po mnogo čemu. Ne samo među crkvama srpske prestonice već uopšte. Da je tako, vidi se već na samom ulazu, gde pored vrata stoje dva izlivena vojnička kipa. Liveni su od topovskih čaura i predstavljaju vojnike iz različitih perioda srpske istorije. Jedan pešaka iz Balkanskih ratova, a drugi kopljanika cara Dušana.

Od delova oružja napravljena su i tri polijeleja, odnosno lustera, čiraci za sveće i vaze za cveće, koji su urađeni od topovskih čaura. Vernici i ostali posetioci, koji ne znaju od čega su zapravo napravljeni lusteri u crkvi, zbog čega i ne obrate posebnu pažnju na njih, mnogo propuštaju. Na prvi pogled teško je i pretpostaviti od čega su, već samo da deluju lepo i moćno. Međutim, kada se malo bolje zagleda u lustere i vidi kako su u njih ukomponovane čaure, sablje, delovi vojničkih sanduka, topovska municija, postaje jasno o kakvoj se stvarno lepoti, umetnosti i umešnosti radi. A umešni su bili stručnjaci nekadašnjeg Vojnotehničkog zavoda iz Kragujevca, koji su od municije i oružja preostalog od borbi za odbranu Beograda u Prvom svetskom ratu napravili ove jedinstvene lustere, čirake i vaze.

Delila je sudbinu naroda

Vojnici i lusteri liveni od ratnog materijala nisu jedino što Crkvu Ružicu vezuje sa vojskom, vojnicima i oružjem. Ona je pre više od 150 godina i napravljena prepravljanjem austrijskog barutnog magacina. Bila je prava vojna crkva, u njoj su se vojna lica venčavala i pričešćivala. Mnogi hrabri branioci Beograda u Prvom svetskom ratu u njoj su se, nažalost, pričestili poslednji put.

I crkva je podelila tešku sudbinu srpskog naroda u tom ratu, kada je skoro uništena. Srećom, pa građevine mogu da se obnove, tako da je Ružica obnovljena, a njeno uređenje, koje je pomogao i kralj Aleksandar Karađorđević lično, završeno je 1925. godine.

Iako je sadašnja crkva sagrađena oko 1867. godine, smatra se da je na istom mestu, ispod Zindan-kapije u doba Stefana Lazarevića postojala crkva istog imena, koja je takođe bila posvećena Presvetoj Bogorodici. Srušena je polovinom 16. veka prilikom turskog osvajanja Beograda.

Mesto venčanja i krštavanja

Kao što je istorija crkve bogata i neobična, bogati su i posebni njen ikonostas i živopis. Bogati ikonostas oslikao je Rafailo Momčilović, a crkvu živopisao akademski slikar, ruski emigrant Andrej Bicenko. Ono što taj živopis čini posebnim jeste činjenica da se na njemu nalaze i ličnosti iz naše ne tako daleke prošlosti, kraljevi Aleksandar II Karađorđević i Petar II.

Neki smatraju i da je njen izgled najromantičniji među prestonim crkvama i pogled ispred nje najlepši, pa mladenci vole da se u njoj venčaju. I mesto na kome se nalazi svakako je čini posebnom i poželjnom za jedan tako važan događaj u životu. Privlači i roditelje koji tu rado krste decu.

A zapravo je teško pouzdano reći, da li crkva Ružica više ukrašava Kalemegdan ili Kalemegdan više doprinosi njenoj lepoti.   

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju Beogradskog glasa!

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!