Beograd na dlanu

Maske koje štite od zagađenog vazduha stigle u Apoteke Beograd

Izvor: N1

Specijalne filtrirajuće maske koje štite od zagađenja vazduha stigle su u državne Apoteke Beograd. Cena je 250 dinara, a kako su iz beogradskih apoteka rekli za N1 maske štite od koncentracija 50 puta većih od propisanih, a rok trajanja im zavisi od uslova u kojima se koriste i skladište.

Kako je za N1 rekla Vesna Rađenović iz Aporeke Beograd, ove specijalne maske štite od čestica kateogrije tri. Na sebi imaju ventil što olakšava protok vazduha pri izdisaju i udisaju.

Maske se koriste kako bi zaštitile od čestica u atmosferi do 50 puta većih nego što je dozvoljeno. Napravljene su od glatkog prolipropilena i svaka maska je zasebno pakovana.

Prema specifikaciji proizvođača rok trajanja zavisi od uslova u kojima maska koristi i skladišti. Proizvođač navodi da se maska može koristiti dok se ne promeni miris vazduha, odnosno dok se ne oseti da filter više ne obavlja svoju funkciju.

Maske se proizvode u dva tipa – horizontalomi i vertikalnom. Kod horizontalnog maska se stavlja tako da ventil bude u gornjem delu, a kod vertikalnog sa leve strane.

„Prodaja ide jako dobro, jer je velika potražnja. Ljudi su jako uplašeni… Treba da povedu računa asmatičari i osobe koje su sklone bolestima respiratornog sistema“, rekla je Rađenović.

I kod ovih maski postoje neka ograničenja u korišćenju, a kako je navedeno na deklaraciji ne treba ih koristiti kada je nivo kiseonika manji od 17 odsto.

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 25. 03. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač