Beograd na dlanu

Konačno prva krivična prijava zbog Savamale, šef smene žrtveno jagnje?

Beogradski glas (Beta) – Prvo osnovno javno tužilaštvo danas je Višem javnom tužilaštvu prosledilo krivičnu prijavu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije (MUP) protiv Gorana Stamenkovića koji je bio šef smene dežurne službe beogradske policije kada su rušeni objekti u Savamali pre dve godine.

Kako je objavljeno na sajtu tužilaštva, krivična prijava protiv policijskog službenika zbog sumnje da je počinio krivično delo nesavestan rad u službi, koju je 19. aprila podneo Sektor unutrašnje kontrole MUP-a, na dalje postupanje prosledjena je Višem javnom tužilaštvu, odnosno Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije.

Prvo osnovno tužilaštvo je podsetilo da je u julu prošle godine, kada je od Višeg javnog tužilaštva dobilo predmet Savamala, uputilo MUP-u, Direkciji policije, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za suzbijanje privrednog kriminaliteta zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja radi utvrdjivanja identiteta i pronalaska potencijalnih izvršilaca krivičnih dela.

Tužilaštvo je od MUP-a tražilo i da preduzme sve operativne radnje iz svoje nadležnosti kako bi se utvrdile činjenice o eventualnom postojanju propusta u radu Gradske uprave grada Beograda-Komunalne policije, kao i drugih javnih preduzeća, kao i inofmacije kako bi se utvrdilo da li je bilo propusta u radu policijskih službenika.

Dodaje se da je tužilaštvo u medjuvremenu – 5. decembra 2017. godine i 16. aprila ove godine – uputilo MUP-u urgencije kako bi se postupilo po zahtevima.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je je u petak da sve što je policija imala o slučaju Savamala predala tužilaštvu i da su podnete i krivične prijave protiv onih ljudi u MUP-u za koje je tužilaštvo utvrdilo da su napravili propuste u radu. Mreža za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK početkom ove godine prenela je delove dokumenta Višeg javnog tužilaštva u kojima se navodi da je šef smene dežurne službe beogradske policije Goran Stamenković osumnjičen za nesavestan rad u slučaju Savamala.

U noći izmedju 24. i 25. aprila 2016. godine nekoliko osoba maskiranih fantomkama porušilo je više objekata u Hercegovačkoj ulici. Oni su građanima oduzimali telefone i maltretirali ih. Građani su pozivali policiju, ali niko nije reagovao. Iz izveštaja tadašnjeg zaštitnika građana Saše Jankovića o kontroli rada policije te noći vidi se da je „iz vrha“ policije službenicima naredjeno da tako postupe, a načelnik Komunalne policije Nikola Ristić je u razgovoru s ombudsmanom tvrdio da građani nisu pozivali Komunalnu policiju, iako se pokazalo suprotno.

Utvrđeno je da su organi i službe grada Beograda načinili propuste u pogledu zakonitosti preduzetih mera posle rušenja u Hercegovačkoj ulici. Objekti u Savamali nalazili su se na delu zemljišta do kojeg treba da se prostire urbanistički projekat „Beograd na vodi“, a rušenje se dogodilo u noći nakon parlamentarnih izbora u Srbiji.

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x