Beograd na dlanu

Kinezi bez tendera dobili posao čišćenja beogradskih otpadnih voda vredan 900 miliona evra

Beogradski glas (Beta) – Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije potpisalo je dva sporazuma sa kineskom kompanijom CMEC (China Machinery Engineering Corporation) i na taj način direktno sa tom kompanijom ugovorilo posao sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda Centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda bez raspisivanja tendera, objavio je Radio Sloboda Evropa (RSE).

Osnov za zaključivanje ugovora je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture izmedju Vlade Kine i Vlade Srbije, zbog čega nije bilo neophodno raspisivanje javnog poziva, navodi se u odgovoru tog ministarstva na pitanje RSE da li je i gde raspisan tender za izvodjenje ovog projekta prečišćavanja voda.

„Ovo je kapitalni projekat u koji moraju da budu uključeni svi, dok kineska kompanija bude pregovarala sa Ministarstvom finansija oko uslova finansiranja, a samo prva faza koštaće 271 milion evra, današnjim potpisivanjem sporazuma o saradnji mi ćemo krenuti u istražne radnje – izradu svih studija, analiza i projektovanje kako ne bi gubili vreme“, rekla je ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja sporazuma, 20. januara ove godine.

Reč je o sporazumu o saradnji i ugovornom sporazumu za projekat sakupljanja i prečišćavanja otpadnih voda centralnog kanalizacionog sistema Grada Beograda.

RSE je povodom potpisivanja ovih sporazuma uputio više pitanja Ministarstvu gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, čiji je direktor takodje jedan od potpisnika ovih sporazuma.

Iz „Beogradskog vodovoda i kanalizacije“ su samo kratko odgovorili da finansiranje tog projekta nije u njihovoj nadležnosti.

U odgovoru iz Ministarstva je, izmedju ostalog, navedeno da je planirano da za finansiranje realizacije projekta bude obezbedjen zajam kineske Eksim banke.

„Iz odgovora Ministarstva i izjave ministarke Mihajlović može se zaključiti da su uslovi finansiranja projekta i dalje nepoznati i da će biti predmet pregovora, ali je zato izvodjač radova unapred odabran“, naveo je RSE.

Dodaje se da ovo nije prvi projekat u Srbiji koji je zbog direktnog ugovaranja posla bez tendera pod lupom javnosti.

RSE je u ranije pisao i o ugovoru o izvodjenju radova na rekonstrukciji železnice potpisanim u januaru 2019. sa ruskom kompanijom RŽD International (Ruske železnice) kada je Srbija isto bez tendera odabrala „željenog“ izvodjača radova na rekonstrukciji železnice bez jasne ideje pod kojim uslovima će to finansirati.

Praksu da se važni infrastrukturni projekti ugovaraju direktno sa državama koje su „strateški partneri“, umesto sprovodjenjem javne nabavke, prema navodima organizacije „Transparentnost Srbija“, Vlada pokušava da institucionalizuje u formi pravnog akta.

U saopštenju od 29. januara ta organizacija je obavestila javnost da se pred poslanicima Skupštine Srbije nalazi Predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Srbiju koji, kako se navodi u saopštenju, ima za posledicu podrivanje sistema javnih nabavki.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 12. 02. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!