Beograd na dlanu

Dugo putovanje do Trga

Piše: Radenka Marko

Beogradski glas – I vremena i živaca, a na kraju i bola u nogama, koštala me je namera da na licu mesta vidim kako će se to na Trgu republike zameniti kocke, a da se saobraćaj na zaustavlja, kako je najavio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. Jer kada čovek pokušava da zamisli kako se može menjati kolovoz, a da istovremeno saobraćaj ide preko njega, to se za jedno prometno mesto, kao što je Trg republike, čini nemogućim. Ali čovek izvođačima i radnicima zadade upravo takav zadatak i kako sad suzdržati radoznalost da se ne vidi čudo neviđeno.

Gde je koja stanica?

Već na prilasku Slaviji, trolejbusom iz pravca Vračara, dalo se naslutiti da se Trga više nije lako dočepati i da je onih nekoliko dana, kada se trolama normalno išlo, zapravo sve od normalnog stizanja na Studentski trg u poslednjih više od godinu dana. Kada je trola konačno stala pre kruga na Slaviji, putnici su se zgledali tražeći na licima drugih odgovor na pitanje – da li je to opet poslednja stanica trolejbusa, kao što je bilo za vreme redovne rekonstrukcije od prošlog leta.

Odgovor se brzo sam nametnuo, a posle kraćeg pešačenja napred ka centru i sa dolaskom autobusa sa brojem 22, nametnulo se novo pitanje: dokle sada taj ide.

Do Terazija, kao što je bilo za vakta pomenute rekonstrukcije ili možda sve do Studentskog trga? Logično se pomisli – zašto ne bi vozio do Studentskog trga kada nema obustavljanja saobraćaja? Ipak ne bi, jer ispred Narodnog pozorišta, uprkos Vesićevom obećanju Beograđanima da saobraćaj neće biti obustavljan – ograda, radnici i, naravno, obustava.

Ništa od čuda neviđenog i zamene kocaka između dva crvena svetla na semaforu. Lakne vam što radnici nisu izloženi takvom riziku, ali onda se nametne pitanje: kako se sad vratiti do Slavije i dalje ka Vračaru?

Učinilo mi se kao najsigurnije rešenje – poći peške. Ali i ne preterivati sa šetnjom u podne na oko 30 stepeni jer beše to jedan od dana odmah po početku preslaganja kocaka, kada je sunce još peklo punom snagom.

I eto je nova stanica u Kolarčevoj!

Putnika kao da je neki miting ne daj bože. Ili subota oko šest uveče. Ali niko ne zna da li autobusi čiji su brojevi ispisani na tabli na stajalištu (ja čudne li reči, koja nam je stigla sa „bus plusom“, ali i na nju se navikosmo) tuda stvarno prolaze i staju li na toj stanici? Putnici čekaju, pa ako dočekaju. Ne znaju ni koga bi pitali. Upućeniji kažu da su stariji tih dana, dok se nisi navikli na režim zvani rekonstrukcija rekonstruisanog, ipak pitali mlađe kuda koji autobusi idu i gde staju.

Ako je istina da baš oni svojim glasovima drže naprednjake na vlasti, valjalo bi da mlađe priupitaju za savet i kad sledeći put krenu ka biračkim mestima.

Čekanje kraj usijanog lima

U nedostatku informacija kuda stvarno tog dana ide koji autobus u okolini Trga, reših da do Slavije otpešačim. Što je sigurno, sigurno je. Računam tu se okreću trole, početna je stanica, sešću i odmoriti se. Al’ upekla zvezda na Slaviji. A trola nikako da stigne. One klupe što su postavili, kao za sunčanje, možda će zimus imati neku ulogu, ali leti, još kada je sunce u zenitu, svakako su za izbegavanje. A usijao se lim na improvizovanoj stanici gde su nasadili slova reči Beograd. Mesta do mile volje, ali se niko ne usuđuje da sedne.

„Nigde drveta da se čovek skloni od sunca. A čekam trolejbus više od sat“, žali se starija gospođa.

Džaba što je fontana tu na koji metar kad joj se ne može prići. Srećom, uskoro stiže prevoz. Spora crvena trola se konačno dokotrljala.

Da je bilo onako kako je najavio Vesić, to jest da saobraćaj nije obustavljan, od Slavije do Trga i nazad trebalo bi mi 15 minuta. Ovako, čekajući prevoz, tumarajući po Trgu da nađem rešenje za povratak i pešačeći, izgubila sam skoro sat.

Za koji dan shvatila sam da sam još i dobro prošla.

Bar sam ostala suva, što sigurno ne bih uspela da sam u petak 20. septembra kojim slučajem morala proći Ulicom kraljice Marije.

A onda, valjda da bi Beograđanima skrenuo pažnju i sa Trga i sa Ulice kraljice Marije, Vesić najavi kako će ipak praviti gondolu od Kalemegdana do Ušća. Te radove sigurno neću proveravati.

Poštovani čitaoci, na kioscima je novi broj Beogradskog glasa!

Slobodne Novine

Slobodne Novine

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Direktno

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 06. 2020.

Loša vest

Uzbunjivač

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x