Svet

Mekalister: EP žali što neki političari u Srbiji negiraju genocid u Srebrenici

Beogradski glas (Beta) – Nemački poslanik u Eropskom parlamentu Dejvid Mekalister rekao je da EP žali što se u nekim političkim krugovima u Srbiji negira genocid u Srebrenici.

„Evropski parlament je oko toga jasan. Mi žalimo što neki političari u Srbiji i dalje negiraju da je masakr u Srebrenici bio genocid. To je zvaničan stav EP“, podvukao je Mekalister koji je juče izabran za predsednika Spoljnopolitičkog odbora u novom sazivu Evropskog parlamenta.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), Mekalister koji je u prethodnom sazivu bio izvestilac EP za Srbiju, pohvalio je sve političare i odgovorne ljude u zemljama Zapadnog Balkana koji se zalažu za pomirenje i dobrosusedske odnose.

RSE podseća da se o pitanju negiranja genocida u Srebrenici prošle nedelje izjasnio i evropski komesar za proširenje Johanes Han. Na pitanje iz EP, Han je dostavio pisani odgovor u kojem je spomenuo da je u nedavnom saopštenju Evropske komisije o kredibilnoj perspektivi proširenja „jasno navedeno da u EU nema mesta za zapaljivu retoriku, a kamoli za veličanje ratnih zločinaca sa bilo koje strane i da su dalji napori ka pomirenju ključni za čvrsto usidravanje mira i osiguravanje trajne stabilnosti u regionu“.

„Sve zemlje se moraju nedvosmisleno posvetiti, rečima i delima, prevazilaženju nasledja iz prošlosti, tako što će postići pomirenje i rešiti otvorena pitanja mnogo pre njihovog pristupanja EU“, rekao je Han u odgovoru koji je objavljen na sajtu EP, prenosi RSE.

Povodom godišnjice genocida u Srebrenici Han se danas oglasio i zajedničkim saopštenjem sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini u kom se naglašava da se „mora okončati praksa nekažnjavanja i negiranja zločina“ i da „nema mesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ni veličanju ratnih zločinaca“.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas