Svet

EU upozorava: Italija najverovatnije napušta Evrozonu

Beogradski glas (Express.uk) – Italija će najverovatnije napustiti Evropsku uniju zbog ogromnog duga, ali i zbog kontrole trošenja novca od strane EU, piše britanski Ekspres.

U ovom trenutku, vodi se borba između Rima i Brisela zbog budžetskog planiranja Italije koji se razlikuje od onog koji je predložila EU. Evropska komisija je zbog toga počela da uslovljava Italiju i preti disciplinskim merama jer se javnu dug te zemlje konstantno uvećava. Oni takođe upozoravaju da je javni dug Italije trenutno 132 % BDP-a, a da će do kraja godine, ukoliko Rim ne prihvati predloge Brisela, porasti na 135%. Italija je druga po zaduženosti zemlja članica EU, a na prvom mestu je i dalje Grčka.

Mišljenje o ovom slučaju dala su tri ekonomska stručnjaka koji su se usaglasili da će Italija biti prva zemlja koja će izbaciti evro iz upotrebe.

Analitičar Majkl Braun smatra da je izlasku Italije iz EU doprinela i aktuelna vladajuća koalicija sačinjena od suverenista – Pokret pet zvezdica i desničarske Lige. Takođe, on smatra da bi Italija mogla da napusti Evrozonu čim se usvoji predlog za stvaranje mini-BOT paralelne valute koja će služiti za otplatu dugova.

Govoreći o mogućem Italexitu, šef ekonomskog foruma vladajuće Lige Klaudio Borghi, rekao je još u oktobru prošle godine da bi Italija imala svetliju budućnost izvan Evrozone i da je zajednička valuta „nedovoljna“.

Skorija budućnost će nam pokazati da li će napuštanje Evrozone od strane Italije toj zemlji doneti suverenitet, te da će možda i druge članice krenuti za njom.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 03. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas