Srbija

Zaustaviti rušenje džamije u Novom Pazaru

Beogradski glas (Beta) – Republički zavod za zaštitu spomenika kulture zabranio je Islamskoj zajednici (IZ) u Srbiji izvođenje radova na „rušenju ostatka zidova i minareta Arap džamije“ u Novom Pazaru jer, kako su naveli, izvode se bez utvrđenih uslova za preduzimanje mera tehničke zaštite.

Rešenjem Zavoda, IZ u Srbiji obavezuje se da pokrene postupak objedinjene procedure kod nadležnog organa za izdavanje akta kojim se dobija dozvola za izvođenje radova, uz utvrdjivanje mera tehničke zaštite.

O rušenju dva zida Hasan Čelebijine (Arap) džamije Zavod je obavestio Muzej „Ras“ koji je u dopisu naveo da je došlo do „potpunog uništenja“ tog verskog objekta.

Zavod je uvidom u službenu evidenciju utvrdio da su 2013. godine odredili uslove za sanaciju krova i medjuspratne konstrukcije (mahvilja) džamije, kao i da su u maju ove godine zabranili IZ u Srbiji radove na krovnoj konstrukciji, jer su ih izvodili bez utvrdjenih uslova i mera tehničke zaštite.

Ta institucija podseća da je Arap džamija jedna od najstarijih u Novom Pazaru i da je deo kulturno-istorijske celine „Novopazarska tvrđava sa starom čaršijom“ koja je proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja.

Mešihat IZ u Srbiji saopštio je juče da se radovi na obnovi Arap džamije u Novom Pazaru izvode uz „poštovanje svih standarda i normi“.

Komisija za kulturno-istorijske spomenike Novog Pazara ranije je optužila IZ u Srbiji da je rušenjem Hasan Čelebijine džamije „uništila autentični objekat od neprocenjive vrijednosti i simbol identiteta njegovih gradjana“.

Hasan Čelebijina džamija u narodu je poznata kao Arap džamija i vezuje se za nacionalnost graditelja. Izvorni narodni naziv zapravo je Harab („porušena“, na turskom jeziku) džamija, kako su je Pazarci nazvali posle njenog spaljivanja 1689. godine.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 22. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas