Srbija

Zašto je grejanje skuplje nego u Beogradu i Novom Sadu?

Beogradski glas (Beta) – Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) predložio je Skupštini grada Zrenjanina da promeni odredbu Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom prema kojoj korisnik daljinskog grejanja mora da pribavi saglasnost svih stanara kako bi se isključio sa mreže.

Kako su naveli, takva odredba faktički onemogućava pojedinačne stanare da otkažu centralno grejanje i njihov odnos sa Gradskom toplanom pretvara u neku vrstu prinudnog ugovora, što je suprotno osnovnim principima obligacioniog prava.

Aktivisti ZSF ukazuju da se na taj način pojačava monopolski položaj Javnog komunalnog preduzeća Gradska toplana, koje može da posluje bez obzira na nezadovoljstvo korisnika, budući da oni uslugu ne mogu da otkažu, zbog uslova koji se teško mogu ispuniti.

Navode i da je u nekim gradovima isključivanje moguće uz saglasnost polovine stanara i da bi, ukoliko bi stanari imali mogućnost da otkažu daljinsko grejanje, Toplana bila primorana da vodi računa o žalbama gradjana i da svoje poslovanje učini efikasnijim, transparentnijim i jeftinijim.

Iz ZSF zahtevaju i da nadležni državni organi odgovore zašto se zakoni iz ove oblasti različito primenjuju u Zrenjaninu, u odnosu na druge gradove i ističu da razlozi za diskriminativnu primenu Zakona nisu pravni li tehnički, nego politički.

„U Beogradu ima 300.000 priključaka na daljinsko grejanje, a u Novom Sadu 100.000. Podizanje cena u ovim gradovima izazvalo bi veliko nezadovoljstvo i politički problem“, naveli su oni.

Smatraju da je, iako je siromaštvo u Zrenjaninu veće nego u Beogradu i Novom Sadu, cena grejanja u tom gradu znatno viša i da osiromašeno stanovništvo nije u stanju da plaća visoke cene komunalnih usluga, pa najsiromašnijim preti opasnost da ostanu bez stanova zbog neizmernih računa.

Aktivisti ZSF zahtevaju i da nadležni gradski organi izvrše vanrednu kontrolu finansijskog poslovanja Gradske toplane, budući da gradjani sve češće izražavaju sumnju da ona naplaćuje i nepostojeće i nepotrebne troškove.

„Tako, na primer, Toplana svojim zaposlenima uplaćuje dodatno penziono osiguranje, što znači da gradjani preko visokih računa za grejanje finansiraju privilegije radnika ovog javnog preduzeća“, naveli su još iz Zrenjaninskog socijalnog foruma.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 08. 05. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas