Srbija

Voda u Zrenjaninu i dalje neispravna, investitor tvrdi suprotno

Izvor: Insajder

Građani Zrenjanina već 15 godina nemaju pristup pijaćoj vodi iz gradskog vodovoda. Uprkos tome što je pre mesec i po dana puštena u rad fabrika za prečišćavanje vode italijanske kompanije “Zilio”, u Zrenjaninu je i dalje na snazi zabrana korišćenja vode za piće.

Predstavnici zrenjaninskog udruženja „Zajedno za vodu“ navode da su najnovije analize akreditovane labaratorije pokazale da je voda neispravna, sa povećanom koncentracijom bora i arsena. To demantuje predstavnik fabrike Nenad Obradović koji tvrdi da je „na izlasku iz fabrike njihova voda najbolja u Srbiji“. Iz Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina za Insajder ističu da je urađeno nekoliko analiza koje pokazuju različite podatke a da je u ovom trenutku jedino izvesno da voda u Zrenjaninu i dalje nije za upotrebu i da se može piti samo na vlastitu odgovornost.  

Podsetimo, grad Zrenjanin je 2014. godine dodelio posao izgradnje fabrike za prečišćavanje vode investitorima – italijanskoj kompaniji “Zilio” i srpskoj firmi Sinertehom, uprkos zakonu koji ne dozvoljava privatnim kompanijama da obavljaju komunalne delatnosti. Fabrika je izgrađena još u avgustu 2017. godine ali je puštena u rad tek krajem prošle godine i to nakon što je država promenila Zakon o komunalnim delatnostima.

Prema podacima Inicijative „Zajedno za vodu“, građani Zrenjanina su i dalje daleko od ukidanja zabrane korišćenja vode za piće. Iz ove Incijative navode da je uporedo sa probnim radom postrojenja za prečišćavanje vode trebalo da krenu svakodnevna ispitivanja kvaliteta prerađene vode ali da građanima nikakve informacije o tome nisu dostupne.

Voda neispravna, pokazala analiza Instituta za javno zdravlje Vojvodine

Iz Incijative objašnjavaju da su zbog sumnje da će postojati pritisci da uzorci vode budu ispravni, odlučili da nezavisno ispitaju vodu, kao i da su uzorke predavali Institutu za javno zdravlje Vojvodine, nekoliko puta od 27.12.2018. do 25.01.2019.  

Uzorci su označeni kao neispravni.

„Ono što posebno zabrinjava je da je zadnji uzorak uzet 25.01.2019. bio najgori. Dakle umesto da se kvalitet vode popravlja, on je bivao gori. Na tom zadnjem uzorku koncentracija bora je iznad dozvoljene, a arsena više nego duplo veća od dozvoljene“ navodi se u saopštenju Inicijative „Zajedno za vodu“.

U rezultatim analiza koje su novinarima Insajdera dostavili iz Inicijative „Zajedno za vodu“, Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje da su uzorci zdravstveno neispravni a da voda koja im je dostavljena na analizu 25.januara predstavlja opasnost po zdravlje ljudi.

S druge strane, Nenad Obradović, vlasnik „Sinerteha“ za Insajder tvrdi da su njihove analize pokazale da je voda, na izlazu iz fabrike, ispravna kao i da će sutra podneti zahtev za izdavanje upotrebne dozvole.

„Mi smo prema ugovoru dužni da odgovaramo za kvalitet vode po izlasku iz fabrike. Znači tu moramo da budemo apsolutno sigurni da je ta voda ispravna i da je sve u skladu sa zakonom. Posle toga, sve je stvar vodovoda odnosno gradske uprave. Mi tu ne možemo ništa da utičemo“, rekao je Obradović. 

Zavod za javno zdravlje Zrenjanin: Postoji iskakanje 

Da postoje različiti rezultati analiza kvaliteta vode, za Insajder tvrdi i Zdravko Ždrale, direktor Zavoda za javno zdravlje Zrenjanina koji redovno ipsituje kvalitet vode iz gradskog vodovoda.   

„Na određenim mestima koncentracije bora, natrijuma i arsena u vodi su bile dobre, negde granične a negde je bilo i iskakanja“, kaže Zdravko Ždrale.

On ističe da samo sanitarna inspekcija može skinuti zabranu korišćenja vode a da Zavod još uvek čeka uputstva o tome koji obim analiza i parametara bi za to bio  neophodan. Smatra da je trenutno najvažnije obavestiti građane o tome da je voda i dalje zabranjena za piće. 

„Voda je zabranjena i svi ovi šaroliki rezultati za građane ne znače ništa. Zato što je voda zabranjena i ona nije za upotrebu, osim kao i svih decenija do sada, na vlastitu odgovornost“

Stanovnici Zrenjanina zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju od 2004, kada je sanitarna inspekcija zabranila vodu za piće zbog nedozvoljene količine arsena. Prema podacima Inicijative „Zajedno za vodu“, građani ovog banatskog grada za kupovinu flaširane vode dnevno troše ukupno 20.000 evra, a za prethodnih 15 godina, koliko je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće, potrošili su sto miliona evra samo za te potrebe.

Izmenom zakona do komercijalizacije vodosnabdevanja

Propustom nadležnih državnih organa privatnim investitorima je 2014, dodeljen posao izgradnje fabrike za prečišćavanje vode, uprkos zakonu koji ne dozvoljava privatnim kompanijama da obavljaju takvu delatnosti. Grad je potpisao ugovor a za ceo posao garantovala je Vlada Srbije tada na čelu s sadašnjim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Konzorcijum italijanske grupe “Zilio” i srpske firme Sinertehom, sagradio je fabriku u avgustu 2017. sopstvenim sredstvima i od komercijalnog kredita banke. Postrojenja su dobila građevinsku dozvolu, prošla tehnički pregled a fabrici je odobren probni rad. Još tada su prve analize vode pokazale da vrednosti nekih parametara nisu u Skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode. Investitor je to pravdao činjenicom da je analiza urađena nakon završene tri od četiri faze prečišćavanja.

U međuvremenu, javnost je saznala i da suprotno mišljenju Ministarstva građevinarstva, Ministarstvo zdravlja donelo odluku, tumačeći odredbe Zakona o komunalnim delatnostima, da privatnik ne može da se bavi prečišćavanjem vode. Izgrađena fabrika čekala je na dozvolu više od godinu dana a problem je rešen 7. decembra 2018. godine kada je Skupština Srbije promenila Zakon i omogućila privatnicima da, uz saglasnost osnivača javnog preduzeća, obavljaju komunalne delatnosti.

Ovakva Izmena zakona omogućila je retroaktivnu legalizaciju nezakonitog postupanja državnih organa, ali i komercijalizaciju vodosnabdevanja.

Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) ocenio je između ostalih da će omogućavanjem privatnim firmama da se bave vodosnabdevanjem, voda za piće izgubiti status javnog dobra.

Građani će isplatiti gubitke privatnog investitora?

Još jedan problem kada je u pitanju izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu predstavlja zahtev investitora za nadoknadu troškova i gubitaka koji su nastali dok je izgrađena fabrika čekala na dozvolu za rad.

Vlasnik „Sinerteha“ Nenad Obradović pre nekoliko meseci je izjavio da je zbog toga konzorcijum dnevno gubio 2.000 evra.

Sredinom decembra kada je postrojenje i pušteno u rad, Obradović je za Insajder rekao da još nije napravljena potpuna procena gubitaka.

„Tačnu procenu ćemo napraviti uskoro i ja se nadam da ćemo sa gradom uspeti da dogovorimo kako će gubici biti kompenzovani, jer do svega ovoga nije došlo našom krivicom. Grad je bio i više nego kooperativan u ovoj priči tako da mislim da ćemo naći zajednički jezik“, rekao je Obradović za Insajder.

Na pitanje kako je uopšte došlo do ovakog pravnog propusta, Obradović ističe da smatra da je reč o neznanju i nemaru državnih institucija.

„Što se tiče nas nikakvih zakulisnih radnji nije bilo“, kaže vlasnik Sinerteha.

Direktno

Beogradski glas

Dobra vest

Naslovna za sredu 17. 07. 2019.

Loša vest

Uzbunjivač

Beogradski glas

Podržite nas. Lajkujte našu Facebook stranicu

 

Like!